Rijksuniversiteit Groningen

Hardlopers toch geen doodlopers

Datum: 23 maart 2007

Naarmate je een auto of een elektrisch apparaat vaker gebruikt gaat hij eerder kapot. Hetzelfde zou kunnen gelden voor de levensduur van mensen en dieren. Dat is althans de voorstelling die aanhangers van de zogenaamde "rate of living"- theorie zich daarbij maken. Lobke Vaanholt heeft deze theorie definitief weerlegd door haar onderzoek met muizen. Haar conclusie: energieverbruik is niet bepalend voor de levensduur van levende wezens.

Vaanholt verrichtte haar onderzoek in het kader van een breder onderzoek van de afdeling Gedragsbiologie naar de oorzaken van veroudering. Zij vergeleek hiervoor drie groepen muizen: muizen in normale omstandigheden, muizen die hard renden - door middel van een loopwiel - en muizen die aan lage temperaturen waren blootgesteld. Haar experiment duurde drie jaar totdat de laatste muis was gestorven. Sportende muizen of muizen in de kou bleken noch langer noch korter te leven dan de "comfortabele" muizen.

Veroudering is een complex proces. Tijdens het energieverbruik worden zuurstofradicalen gevormd die schade kunnen veroorzaken aan eiwitten, DNA en vetten. Dit zou kunnen leiden tot celdood en veroudering, ware het niet dat verschillende beschermingsmechanismen, zoals antioxidanten, de schade van de zuurstofradicalen weer tegengaan. Dieren met een hoog energieverbruik bleken evenwel niet beter beschermd te zijn tegen zuurstofradicalen dan een dieren met een laag energieverbruik.

Mogelijk spelen hormonen een belangrijke rol, zoals het hormoon adiponectine dat belangrijk is voor de energiehuishouding en dat beschermend werkt tegen het ontwikkelen van bijvoorbeeld cardiovasculaire problemen. Daarnaast kan het lage vetgehalte van actieve of koude muizen een beschermende werking hebben.

Lobke Vaanholt (Enschede, 1979) studeerde biologie bij de RUG. Zij verrichtte haar onderzoek bij de vakgroep Gedragsbiologie. Haar nieuwe werkgever is de University of Aberdeen (UK) waar zij gaat werken als "teaching fellow". /GB

Datum en tijd

23 maart 2007, 16.15 uur

Promovendus

mw. L.M. Vaanholt

Proefschrift

The rate of living in mice: impacts of activity and temperature on energy metabolism and longevity

Promotores

prof.dr. S. Daan en prof.dr. G.H. Visser

Faculteit

wiskunde en natuurwetenschappen

Plaats

Aula Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Informatie

mw. L.M. Vaanholt, tel. (050)363 20 51, e-mail: l.m.vaanholt@rug.nl (werk)