Erasmus Universiteit Rotterdam

Waarom humor zijn onschuld heeft verloren

Tariq Ramadan spreekt over humor in interculturele samenleving

Tijdens de 'Lof der Zotheid' Boekenweek spreekt gasthoogleraar prof.dr.Tariq Ramadan op vrijdag 23 maart 2007 over de complexe rol en betekenis van humor in de interculturele samenleving. Hoe verhouden gevoel voor humor, vrijheid van meningsuiting, creatieve zelfkritiek en intercultureel samenleven zich tot elkaar? Mohammed Benzakour leest een column voor en na de lezing is er een paneldiscussie. Het programma, georganiseerd door Erasmus Podium, wordt geopend door drs. Jan Willem Oosterwijk, voorzitter College van Bestuur Erasmus Universiteit Rotterdam, en Orhan Kaya, wethouder Participatie en Cultuur van de gemeente Rotterdam.

Humor heeft zijn onschuld verloren. Wat voor de één een stevige, maar acceptabele grap is, blijkt voor de ander een sick joke, of godslastering. De Mohammed-cartoonrellen van vorig jaar en de (inter)nationale incidenten rond columnisten en cabaretiers hebben de pijngrenzen van tolerantie, respect en vertrouwen op indringende wijze aan het licht gebracht.In een toenemend hybride samenleving worden echter op humorvolle wijze alle stereotypen aan de kaak gesteld. Xenofobe angst maakt hier plaats voor interesse. Schoolvoorbeelden hiervan zijn de shows van stand-up comedians als Jörgen Raymann, Nilgün Yerli en Najib Amhali, de romans van Abdelkader Benali en Khalid Boudou en films zoals Shouf Shouf Habibi en 'n Beetje Verliefd.

Lezing, panel en zaaldiscussie
De lezing van filosoof en arabist Tariq Ramadan is zijn eerste openbare optreden, sinds hij per 1 januari 2007 als gasthoogleraar aan de Erasmus Universiteit Rotterdam de leerstoel Identiteit en Burgerschap bekleedt. De leerstoel is ingesteld door de gemeente Rotterdam.
Panelleden:
prof.dr.Dick Douwes, historicus en arabist, hoogleraar Geschiedenis van niet-westerse samenlevingen, Faculteit der Historische en Kunstwetenschappen EUR; prof.dr.Han Entzinger, socioloog, hoogleraar Migratie- en Integratiestudies, Faculteit der Sociale Wetenschappen EUR; Giselinde Kuipers, cultuursocioloog, Faculteit der Maatschappij- en Gedragswetenschappen UvA, aan de EUR gepromoveerd op Good Humor, Bad Taste: A Sociology of the Joke (2006); Henk Oosterling, filosoof, universitair hoofddocent dialectische filosofie en differentiedenken, filosofie en kunst, Faculteit der Wijsbegeerte EUR.

Het programma is in het Engels en vanwege de beperkte zaalcapaciteit is reserveren verplicht, op tel. (010) 408 2818 of via www.erasmuspodium.nl