Productschap Margarine


23.02.2007

Vrijstelling toevoeging foliumzuur en vitamine D

Vanaf 19 januari 2007 mogen foliumzuur en vitamine D aan producten worden toegevoegd, zonder dat daarvoor ontheffing dient te worden aangevraagd bij het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Dit besluit is op 17 januari 2007 in de Staatscourant gepubliceerd en zal gelden tot de nieuwe Europese Verrijkingsverordening in werking treedt.

De vrijstelling voor het toevoegen van foliumzuur is gesteld op 100µg per 100kcal en van vitamine D op 4,5 µg/100kcal. Dit betekent dat alle producten met foliumzuur of vitamine D die onder deze hoeveelheid blijven, zonder verdere toestemming op de markt kunnen worden gebracht. Voor light-producten geldt dat ten hoogste de hoeveelheden foliumzuur en vitamine D mogen worden toegevoegd als toegestaan aan de desbetreffende soortgelijke waren. Voor verrijking met hogere gehalten vitamine D of foliumzuur dan de vrijgestelde waarden kan op individuele basis een ontheffingsverzoek worden ingediend. De regeling voor de smeerbare vetten blijft gehandhaafd.

Voor de "Warenwetregeling vrijstelling toevoeging foliumzuur en vitamine D aan levensmiddelen" klik hier .