Politie Midden- en West Brabant

Drugsteam Courage ruimt vijf hennepkwekerijen

BERGEN OP ZOOM, 20 maart 2007

Drugsteam Courage ruimt vijf hennepkwekerijen

BERGEN OP ZOOM: Het drugsteam Courage van het politiedistrict Bergen op Zoom heeft dinsdag in Bergen op Zoom en Roosendaal vijf hennepkwekerijen ontmanteld, waarbij ruim 1100 planten en kweekapparatuur in beslag zijn genomen. De handelswaarde van de softdrugs bedraagt ca. 200.000,=. Vijf verdachten zijn bij de hennepactie aangehouden. Het team kwam in actie na diverse meldingen over overlast.

In een woning aan de Gerard Majellastraat in Roosendaal werd dinsdagmorgen een hennepkwekerij met bijna 350 hennepplanten aangetroffen. In verband met de kwekerij zijn twee personen aangehouden. Het gaat om een 22-jarige Roosendaalse en een 20-jarige man uit Sarajevo. Tegen de laatste man is na verhoor sepot opgemaakt. Hij bleek niets te maken te hebben met de kwekerij. De man is overgedragen aan de vreemdelingendienst. Tegen de 22-jarige vrouw is proces-verbaal opgemaakt.

In een woning aan het Hof van Sulzbach in Bergen op Zoom is op dinsdag ochtend een hennepkwekerij met ruim 200 planten aangetroffen. De bewoners van het pand, een 30-jarige vrouw en een 47-jarige man, zijn dinsdagmiddag aangehouden. Ze zijn verhoord en tegen hem zal proces-verbaal worden opgemaakt.

Rond 10.30 uur bezocht het team een woning aan de Pater Dehonlaan in Bergen op Zoom. Hier werden op de zolder 185 grote, nagenoeg oogstrijpe hennepplanten aangetroffen.

De bewoner, een 48 jarige man uit Bergen op Zoom, werd in zijn woning verhoord en zal zich op een later tijdstip moeten verantwoorden bij de rechtbank. Ook hier bleek er sprake te zijn van diefstal van elektriciteit en de elektriciteitsmeter werd uit de woning verwijderd.

Om 11.45 uur werd een woning bezocht aan de Hof van Valkenburg in Bergen op Zoom gecontroleerd. De 27-jarige bewoner werd aangehouden toen bleek dat hij in zijn woning 265 hennepplanten had staan. De woningstichting is in kennis gesteld, die een procedure zal opstarten, welke mogelijk zal leiden tot huisuitzetting.

In een slaapkamer van een woning aan het Piusplein werd dinsdagmiddag een inwerking zijnde hennepkwekerij aangetroffen van 140 hennepplanten. De bewoner was niet thuis. In een tweede ruimte was onlangs geoogst. Men was druk bezig om deze ruimte opnieuw in te richten voor de teelt van hennepplanten. De planten ontbraken hier echter nog.

De identiteit van de huurder is bekend en hij zal op een later tijdstip worden verhoord. Aangezien in deze woning meerdere oogsten van hennepplanten zijn geweest, is het nog niet bekend, hoe groot de navordering van de energiemaatschappij zal zijn. De verwachting is, dat bedrag kan oplopen tot zijn 12 a 15.000 Euro. De woningstichting zal overgaan tot een uitzettingsprocedure.

De hennepplanten zijn inmiddels onder toezicht van een hulpofficier van justitie vernietigd en de kweekapparatuur, met een geschatte waarde van ongeveer 35.000 Euro is inmiddels overgedragen aan de dienst Domeinen. De aangehouden verdachten zijn na verhoor heengezonden.

Auteur: Henk Snepvangers