Brinkman en Knevel verbinden hun naam aan stichting GIDSnetwerk


SOESTERBERG, 20070320 -- Elco Brinkman, die volgens een netwerkanalyse uitgevoerd door de Erasmus Universiteit in Rotterdam geldt als de invloedrijkste bestuurder van Nederland en Andries Knevel die vooral bekend is als presentator van het Elfde Uur, hebben beiden hun naam aan GIDSnetwerk verbonden door toe te treden tot het Comité van Aanbeveling van deze stichting.

GIDSnetwerk is een landelijk samenwerkingsverband bestaande uit christelijke leiders die hun competenties en contacten bundelen. Dit doen ze om in de plaats waar ze wonen of werken problemen aan te kunnen pakken en kansen te benutten. Behalve Brinkman en Knevel behoren ook Paul Nouwen (oud-directeur van de ANWB) en Ben Tiggelaar (trainer en schrijver van diverse bestsellers) tot het Comité van Aanbeveling van GIDSnetwerk. De vier hebben met elkaar gemeen dat ze van christelijke signatuur zijn en een beeldbepalende positie innemen. Twee elementen waar GIDS op focust.

Verantwoordelijkheid nemen
Andries Knevel: "De reden dat ik mij wil inzetten voor GIDSnetwerk is dat ik veel verwacht van de combinatie `christen-zijn' en `invloed-hebben'. Beide strekken tot het nemen van verantwoordelijkheid. GIDSnetwerk biedt als eerste goede mogelijkheden om hieraan uiting te geven en daarom wil ik eraan bijdragen."

Alle geledingen vertegenwoordigd
Voor Elco Binkman ligt de motivatie om ambassadeur van GIDS te worden in het brede gezichtsveld van de stichting: "Het spreekt mij aan dat binnen het netwerk van GIDS nadrukkelijk leiders uit alle geledingen van de maatschappij zijn vertegenwoordigd. Vaak zie je dat `soort-zoekt-soort-clubjes' vanuit een verkokerde visie naar maatschappelijke vraagstukken kijken. Bij GIDSnetwerk tref ik juist een open houding. In meerdere plaatsen is al gebleken dat daardoor echt een bijdrage kan worden geleverd aan het leefbaarder maken van de lokale samenleving."

Uit de praktijk ontstaan
GIDSnetwerk is in 2004 `uit de praktijk' ontstaan. De gemeente Den Helder kampte met sociale wantoestanden. Christenen in deze stad wilden iets betekenen voor hun omgeving, maar liepen tegen de grenzen van hun kunnen op. Er bleek dringend behoefte aan leiders die bruggen kunnen slaan naar overheden, bestaande organisaties en tussen christelijke denominaties onderling om zo de bereidheid om `goed te doen' optimaal te faciliteren.

Nu GIDSnetwerk zo'n drie jaar verder is, blijkt de stichting een logisch gevolg van diverse maatschappelijke ontwikkelingen. Zoals de ontdekking dat de samenleving allerminst `maakbaar' is. Overheden worden geconfronteerd met indringende en moeilijk oplosbare problemen, bijvoorbeeld drugs en vandalisme onder jongeren, en staan bij de aanpak hiervan open voor de medewerking van christenen. Ook de verschuiving van landelijke naar lokale verantwoordelijkheid, en van overheids- naar burgerlijke verantwoordelijkheid heeft de tijd rijp gemaakt voor een netwerk als GIDS.





GIDS netwerk