Gemeente Utrecht


Ter info:
Aan de leden van de commissie Maatschappelijke Ontwikkeling,

Hierbij stuur ik u de antwoordbrief van wethouder Den Besten d.d. 7 maart 2007 aan diverse omwonenden van de Daltonschool Rijnsweerd, die wij heden via de email ontvingen. De brief heeft als onderwerp de huisvesting van de Daltonschool Rijnsweerd.

De brieven aan de wethouder en de commissie d.d. 21 november 2006 en 4 december 2006 zijn voor de volledigheid bijgevoegd.

Deze brief wordt eveneens meegezonden met de eerstvolgende verzending van de informatiestukken.

Ik hoop u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd.

Met vriendelijke groet,
bestuurscommunicatie Stadhuis Utrecht


Aan: de wethouder van Onderwijs, mevrouw Den Besten
Van: Omwonenden van de Daltonschool in Rijnsweerd
c.c.: Leden van de commissie maatschappelijk ontwikkeling
Betreft: Vragen en opmerkingen over plannen om de school in Rijnsweerd te verdubbelen
d.d.: 04-12-2006

Het plan om de school in Rijnsweerd te verdubbelen, heeft de omwonenden onaangenaam verrast. Veel omwonenden zetten grote vraagtekens bij de noodzaak tot verdubbeling van de Daltonschool Rijnsweerd en de daaruit voortvloeiende plannen voor verbouwing en tijdelijke voorzieningen. In deze brief willen wij onze zorgen uiteenzetten en u vragen voorleggen.We willen deze opmerkingen graag op donderdag 7 december met u te kunnen bespreken, nog voor de raadsvergadering van 7 december. Tevens gaan we ervan uit dat onze punten in de raadsvergadering worden meegenomen bij de afweging van het besluit.

Op 8 november jl. werd voor de directe buren van de Daltonschool in Rijnsweerd een informatie-avond georganiseerd om de omwonenden te informeren over de plannen om weer 8 noodlokalen bij de school te plaatsen. Tijdens de bijeenkomst bleek dat deze noodlokalen geplaatst moeten worden omdat de huidige noodlokalen in de weg staan voor een permanente uitbreiding van de school tot 20 lokalen voor 450-500 leerlingen. Deze uitbreiding betekent meer dan een verdubbeling van het huidige schoolgebouw.

Na de bijeenkomst werd duidelijk dat het besluit over de verdubbeling van de Daltonschool nog niet genomen is, maar onderdeel uitmaakt van het Masterplan Primair Onderwijs, waarover de gemeenteraad op 7 december aanstaande zal beslissen.

De mededeling dat de school verdubbeld zal gaan worden heeft geleid tot onrust bij de omwonenden. Ze zijn hiervoor nooit geïnformeerd of geconsulteerd. Zij hebben daarom 21 november een brief gestuurd naar de leden van de Commissie Maatschappelijk ontwikkeling. Daarin staan de belangrijkste vragen en zorgen van de buren van de school kernachtig verwoord.

Tijdens het gesprek op 7 december willen we graag stilstaan bij de volgende vragen en opmerkingen:

Prognose leerlingengroei
De gemeente Utrecht heeft zelf onderzoek laten doen naar de groeiprognose van scholen. In rapport staat over de Rijnsweerdschool:
2006: 326
2009: 373
2011: 376
2015: 408
2019: 438
Na 2019 is de prognose dat het aantal kinderen zal afnemen.
Uitgaande van klassen van 25 leerlingen, kan eenvoudig worden berekend dat pas in 2019 hooguit 18 lokalen noodzakelijk zijn.
1. Onze vraag is waarom het nodig is om 20 lokalen te bouwen voor 500 leerlingen gegeven het feit dat er pas in 2019 438 leerlingen worden verwacht en er dus pas in 2019 18 lokalen nodig zijn?
2. Verder is onze vraag hoe functioneel het is om in 2007 lokalen te bouwen waarvan er enkele pas in 2015 nodig zijn en waarvan de eerste circa 8 jaar later weer leeg zal staan?

In de prognoses is verder vastgesteld dat 78% van de leerlingen afkomstig is vanuit de eigen subwijk Rijnsweerd/Wilhelminapark. Dit betekent dat 22% is afkomstig van een andere wijk of zelfs van buiten Utrecht (2%). Omgerekend betekent dit dat er in 2019 in totaal 96 kinderen
(4 lokalen) op deze school zitten.
3. Dit wetende vragen wij ons af waarom juist deze school zo zou moeten groeien en de inwoners van de andere subwijken niet veel meer gebaat zijn bij uitbreiding van de scholen in hun eigen subwijk?

Opvang leerlingengroei
Het huidige schoolgebouw is in 2000/2001 gebouwd. Het schoolgebouw kent drie eigenaren en gebruikers: de Daltonschool, een kinderopvang (IBOX) en "Rond de Zwangerschap". Bij de bouw van het schoolgebouw is uitgegaan van een school van 200-225 leerlingen (9 lokalen). Nu, nog geen zes jaar later blijkt dat de school zou moeten verdubbelen (in aantallen leerlingen en in het aantal lokalen).
4. Hoe is het mogelijk dat een schoolgebouw wordt gebouwd en er zes jaar later sprake is van een verdubbeling?
5. Welke opties/alternatieven zijn in beeld (geweest) om de te verwachten leerlingengroei in Utrecht-Oost op te vangen?
6. Waarom is door de gemeente nog nooit met de bewoners van de buurt over alternatieven gesproken, zoals wel is gedaan met de plannen voor het zwembad in Rijnsweerd en nieuwbouw langs de Albert van Dalsumlaan? Is de wethouder bereid bewoners alsnog te betrekken bij het uitwerken van alternatieven?

Een deel van de ruimte in het schoolgebouw, is dus in het bezit van Ibox die kinderopvang aanbiedt voor kinderen van 0-4 jaar. Hoewel scholen verplicht worden om kinderopvang aan te bieden, en samenwerking met Ibox nuttig kan zijn, is het niet persé noodzakelijk dat Ibox in het schoolgebouw gehuisvest is. Op zichzelf is Ibox een dienstverlener die ook elders kinderopvang kan aanbieden.
7. In hoeverre is de wethouder bereid te onderzoek of kinderopvang elders, kan worden gerealiseerd?

Schooltype en schoolomvang
Een verdubbeling van de Daltonschool betekent dat er in Centrum/Oost een groot aanbod is van één onderwijssoort (o.a. Twijn, Puntenburg en Rijnsweerd), het Daltononderwijs. Dit type onderwijs - dat uitgaat van zelfstandigheid - is niet voor alle leerlingen geschikt. Voor kinderen met een beperkte mate van zelfstandigheid is het aanbod van andere schooltypen echter beperkt.
8. Bent u zich bewust van dit feit in het licht van de beslissing tot verdubbeling van de Daltonschool?
Verschillende gemeenteraadsleden hebben daarover tijdens de commissievergadering vragen gesteld over de wenselijkheid van een school (een onderwijsfabriek) van 438 leerlingen..
9. In hoeverre acht u het tegen deze achtergrond wenselijk dat er een school ontstaat van 438 leerlingen?
Voor kinderen in Rijnsweerd zijn feitelijk slechts twee scholen dicht in de buurt. De Daltonschool in Rijnsweerd en de Utrechtse Schoolvereniging in de Schilderwijk.
10. Vraag is of een meer gevarieerd aanbod niet beter aansluit bij de wensen van de de bewoners en kinderen van Rijnsweerd?

Procedure plaatsing noodlokalen
Begin november verscheen in "Ons Utrecht" een aankondiging dat 8 noodlokalen zullen worden gebouwd bij de Rijnsweerd school.
11. Waarom is de procedure voor het plaatsen van noodlokalen al gestart voordat überhaupt door de gemeenteraad de beslissing is genomen tot uitbreiding en vooruitlopend op de procedures die noodzakelijk zijn bij een eventuele beslissing tot permanente uitbreiding?

Consequenties uitbreiding: gevaarlijke verkeerssituaties en overlast
438 leerlingen die dagelijks naar één locatie komen, onder wie zo'n 100 uit een andere subwijk, betekent een verkeersstroom van 50-100 auto's op piektijden. De huidige school leidt al regelmatig tot gevaarlijke verkeerssituaties, parkeeroverlast, files, geluids- en stankoverlast. De aanvoerstraat Jan Muschlaan is daar niet op berekend. Een verdubbeling van de school zal betekenen dat deze overlast enorm zal toenemen.
12. Kunt u aangeven in hoeverre hiermee rekening is gehouden bij de beslissing tot verdubbeling van de school?

Afgezien van de verkeersoverlast is het voor de omwonenden een grote zorg als het aantal kinderen op het schoolplein verdubbelt, met alle geluidsoverlast van dien. Volgens het architectenbureau biedt het perceel in totaal volgens de normering voldoende speelruimte voor 438 leerlingen. Een aantal omwonenden en ouders heeft hier vraagtekens en zorgen bij.
13. Weet de wethouder wat de eventuele uitbreiding betekent voor de speelruimte van de kinderen?

Afspraken bij de bouw van de school
Veel omwonenden herinneren zich de bouw van de school in 2000 nog als de dag van gisteren. De bouw heeft gezorgd voor veel overlast, maar nog erger veel toezeggingen die zijn gedaan in deze periode zijn niet nagekomen. Zo moest voor de bouw in 2000/2001 het bestemmingsplan worden aangepast.
14. Waarom is er 6 jaar geleden een uitgebreide procedure doorlopen om af te wijken van het bestemmingsplan, en is de omwonenden toegezegd "dat het nu definitief is", terwijl 6 jaar later dit niet het geval blijkt te zijn?

Verder zijn er toezeggingen gedaan over de oplevering van het terrein rondom de school. Zo is bewoners beloofd dat er een groenstrook zou worden aan gelegd. Er zou beplanting worden aangebracht en straatmeubilair worden geplaatst. Hiervoor was ook een bedrag begroot, maar het is nooit gerealiseerd.
15. Vraag is wanneer deze toezegging nu eindelijk eens wordt nagekomen?


---- --