Den Haag wint WebWijzerAward 2007

20.03.2007 / 17:59 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Burger@overheid.nl

Burger@overheid.nl

Den Haag, 20 maart 2007 - De WebWijzerAward 2007 is gewonnen door Den Haag. Deze gemeente scoort met de subsites Residentie.net en Ons Haagse Huwelijk het beste op de 3 participatienormen van de BurgerServiceCode. Op de 'Dag van de burger' reikte Nationale ombudsman Alexander Brenninkmeijer de prijs uit aan de Haagse burgemeester Wim Deetman. Eervolle vermeldingen gingen naar Geluids.net en Politix.nl.

Via Residentie.net (politiek.residentie.net/) kun je het reilen en zeilen van de lokale volksvertegenwoordiging volgen. De raadsgriffie werkt hiervoor samen met de lokale omroep. Er is ook een videoarchief van samenvattingen van raadszittingen. Residentie.net faciliteert de Haagse burgers met online diensten. Met community-software en e-mail worden mensen uit de stad samengebracht rond een bepaald thema, zoals huren of fietsen of rond een bepaald gebied, zoals bewonersgroepen. Het diensten- en informatieaanbod van de gemeente zelf combineert Den Haag met diensten van bedrijven en maatschappelijke organisaties in de stad. Bovendien is Den Haag vernieuwend met 'Ons Haags huwelijk' (https://onshaagsehuwelijk.denhaag.nl), de website waarmee je alle zaken rondom een huwelijk of geregistreerd partnerschap volledig via een computer kunt regelen. Je kunt met Ons Haagse Huwelijk online een dossier samenstellen, een trouwlocatie en -datum reserveren en een trouwambtenaar kiezen.

Volgens de jury, het Forum Burger@Overheid.nl onder voorzitterschap van Marjet van Zuijlen, laat Den Haag met Residentienet zien dat het bij de e-overheid niet alleen gaat om betere dienstverlening. 'Het is een van de eerste initiatieven om bewoners via internet te betrekken, zelforganisatie te ondersteunen en de gemeentepolitiek toegankelijk te maken. Het model is met vallen en opstaan in de loop der tijd verbeterd. Ons Haagse Huwelijk is een goed voorbeeld van vereenvoudiging van formaliteiten en toepassing van zelfwerkzaamheid', aldus de jury.

De jury kent twee eervolle vermeldingen toe aan niet-overheidsorgansiaties voor hun initiatieven om burgers bij het bestuur te betrekken. De ene gaat naar Politix.nl (voor transparantie) en de ander naar Geluids.net (voor zelfwerkzaamheid).

De WebWijzerAward is dit jaar voor de tiende keer toegekend. Het is daarmee een van de oudste prijzen op gebied van de e-overheid. In die periode is de prijs uitgegroeid van een stimulans voor een mooie website tot een waardering voor een goed presterende overheid, waarbij de website een hulpmiddel is. De beoordelingsmaatstaf daarvoor is de BurgerServiceCode: de tien kwaliteitseisen voor de moderne relatie tussen de mondige burger en een slimme overheid. Deze gelden inmiddels als standaard voor publieke dienstverlening. Voor het toekennen van de prijs is dit jaar met name gekeken in hoeverre overheidsorganisaties erin slagen burgers te betrekken bij de ontwikkeling of uitvoering van beleid. Daartoe is vooral gelet op de 3 normen van de BurgerServiceCode die betrekking hebben op actief burgerschap: 'ontvankelijk bestuur', 'verantwoordelijk beheer' en 'actieve betrokkenheid'.