PGGM



PGGM graag in discussie over verantwoord beleggen

Wij nemen verantwoord beleggen heel serieus, aldus beleggingsdirecteur Else Bos. Omdat het gaat over waarden en normen is er geen objectieve scheidslijn. Het is goed de open discussie te voeren waar je die scheidslijn dan precies legt. PGGM heeft daar met het bestuur al stappen in gezet, maar het verder informeren en betrekken van de werkgevers en deelnemers hierin is ons streven.

Discussie stimuleren door grotere transparantie PGGM heeft besloten om de transparantie van het beleggingsbeleid te vergroten door alle circa 3500 beursgenoteerde aandelenbeleggingen binnenkort te publiceren via de website www.pggm.nl. Op deze wijze kunnen klanten zelf bekijken waar PGGM in belegt.

PGGM scherpt versneld nieuw uitsluitingenbeleid aan In het licht van de actuele discussie over beleggingen in clusterbommen en landmijnen scherpt PGGM het beleid Verantwoord Beleggen versneld aan. PGGM heeft al sinds 1985 een beleid waarbij we niet beleggen in bedrijven die meer dan 50% omzet hebben uit wapenindustrie of wapenhandel. Op basis van dit criterium stelt PGGM een zogenaamde uitsluitingenlijst samen. Daarmee sluit PGGM veel, maar niet alle, bedrijven uit die bij de productie van bijvoorbeeld clusterbommen en landmijnen betrokken zijn.

Eind vorig jaar heeft PGGM een nieuw uitsluitingenbeleid gemaakt, dat nu zo spoedig mogelijk door het bestuur wordt geaccordeerd. Ondernemingen die betrokken zijn bij de productie van clusterbommen en landmijnen worden in het nieuwe beleid expliciet uit de portefeuille verwijderd.

Invulling Verantwoord Beleggen bij PGGM
Verantwoord beleggen is één van de speerpunten van ons beleggingsbeleid. PGGM wil het pensioenvermogen op verantwoorde wijze beleggen waarbij het onze ambitie is om in al onze beleggingsactiviteiten bewust rekening houden met milieu, sociale en ondernemingsbestuurlijke vraagstukken (zogenoemde ESG-factoren; naar het Engelse Environment, Social and Governance). Het gaat dan bijvoorbeeld om luchtvervuiling, mensenrechten en de beloning van topbestuurders van de ondernemingen waarin we beleggen. Tegelijkertijd is het onze opdracht om een zo hoog mogelijk rendement te behalen voor het pensioen van de deelnemers. Met verantwoord beleggen willen we daaraan op beide fronten een duurzame bijdrage leveren.

De bedrijven waarin wij beleggen laten wij onderzoeken op ESG factoren en we beoordelen beleggingsvoorstellen op de aandacht voor ESG-factoren. Als we er tekortkomingen constateren dan handelen wij dienovereenkomstig. Wanneer we bijvoorbeeld merken dat bedrijven waarin we beleggen betrokken zijn bij schending van mensenrechten of kinderarbeid, dan oefenen we -vaak samen met andere beleggers- druk uit op die onderneming om het gedrag aan te passen. Dit heet engagement. In 2006 hebben we bij zon 350 ondernemingen druk uitgeoefend op hun gedrag. Wij menen op deze wijze beter te kunnen bijdragen aan verantwoorde bedrijfsvoering en aan de strijd tegen bijvoorbeeld kinderarbeid, dan door niet in deze bedrijven te beleggen.

PGGM neemt verantwoord beleggen serieus een geeft daar daadwerkelijk invulling aan. We zijn voortdurend bezig om beleid en uitvoering verder te verbeteren. Desondanks zullen dilemmas en grijze gebieden blijven bestaan. Het is dan goed om de mening van onze klanten mee te nemen in de keuzes.

PGGM - 20 maart 2007