Hulpverlening Gelderland Midden

15 03 2007

Meer aandacht voor risicokinderen

Als eerste GGD in Nederland maakt Hulpverlening Gelderland Midden (HGM) meer aandacht vrij voor risicokinderen door een nieuwe werkwijze in de jeugdgezondheidszorg in te voeren. De doktersassistenten gaan álle kinderen onderzoeken en verwijzen risicokinderen door naar jeugdartsen of jeugdverpleegkundigen. Zij houden voortaan het hele jaar door spreekuren op scholen. Bij de beslissing om door te verwijzen, betrekken de doktersassistenten ook de informatie verkregen van ouders en leerkrachten door middel van vragenlijsten. Deze werkwijze wordt vanaf 12 maart a.s. gefaseerd ingevoerd. In de eerste fase gaat het om de kinderen geboren in 2001 en woonachtig in de gemeenten Arnhem, Doesburg, Duiven, Lingewaard, Overbetuwe, Renkum, Rheden, Rozendaal, Rijnwaarden, Westervoort en Zevenaar.

In 2003 is in Nederland het basistakenpakket voor jeugdgezondheidszorg ingevoerd waarbij voor alle kinderen is vastgelegd dat zij op 5/6-, 10/11- en 14jarige leeftijd onderzocht worden in hun lichamelijke en sociaal-emotionele ontwikkeling. In de praktijk is gebleken dat de medewerkers van Jeugdgezondheidszorg 80 tot 85% van hun tijd besteden aan het onderzoeken van gezonde kinderen en tijd tekortkomen voor kinderen die meer risico lopen op problemen in hun ontwikkeling. Scholen hebben daarnaast aangegeven de vraaggerichte zorg die HGM voor 2003 leverde, te missen. Om die redenen heeft Jeugdgezondheidszorg de nieuwe werkwijze ontwikkeld, geënt op de methodiek van triage die in huisartsenpraktijken en poliklinieken al langer gangbaar is. De doktersassistentes onderzoeken álle kinderen op de wettelijk verplichte contactmomenten, de jeugdartsen en jeugdverpleegkundigen onderzoeken in de spreekuren de kinderen die doorverwezen zijn. In het speciaal onderwijs verandert de werkwijze niet. Daar blijven de jeugdartsen alle kinderen onderzoeken. De doktersassistentes zijn inmiddels geschoold in het kunnen herkennen van de problematiek van risicokinderen. In samenwerking met het Nederlands Jeugdinstituut zijn de methodiek en de vragenlijsten ontwikkeld om op een uniforme manier door te verwijzen. Ook is er speciaal voor ouders nieuw informatiemateriaal gemaakt, afgestemd op de nieuwe werkwijze. Voor scholen zijn bijeenkomsten georganiseerd om de werkwijze toe te lichten. Het bestuur van HGM heeft ingestemd met een gefaseerde invoering van de nieuwe werkwijze in werkgebied Oost. De fasering is als volgt:
· per 12 maart 2007 een pilot voor de 5/6 jarigen in de gemeenten in het werkgebied Oost (Arnhem en omgeving)
· per augustus 2007 uitbreiding van de pilot naar groep 7 in werkgebied Oost en start met groep 2 in het werkgebied West (Ede en omgeving)
· per januari 2008 uitbreiding met klas 2 uit het voortgezet onderwijs in werkgebied Oost en uitbreiding naar groep 7 in werkgebied West.
· per augustus 2008 uitbreiding naar klas 2 voortgezet onderwijs in werkgebied West. De invoering van de nieuwe werkwijze levert een belangrijke bijdrage aan het klantgericht werken dat Hulpverlening Gelderland Midden voorstaat.