Gemeente Den Haag

Met een bel-, een veeg- en een stickeractie gaan Haagse leerplichtambtenaren op donderdag 15 maart 2007 de straat op. Aanleiding is de landelijke Dag van de Leerplicht. Met de acties vragen de leerplichtambtenaren aandacht voor schoolverzuim. Sander Dekker, wethouder van onderwijs, jeugd en sport is bij de acties aanwezig. "Ben je leerplichtig? Dan ben je op school! Met dit motto en een aantal acties maken we duidelijk dat kinderen en jongeren mogen rekenen op goed onderwijs maar dat we ook rekenen op hun aanwezigheid", aldus de wethouder.

Tussen 08.00 en 12.00 uur organiseert de afdeling Leerplicht diverse acties in Den Haag. Bij een aantal basisscholen worden 's ochtends stickers uitgedeeld aan de leerlingen. Kinderen die op tijd zijn krijgen een groene sticker met een duim omhoog: vet cool dat je er bent!. Leerlingen die, al dan niet samen met hun ouders, net iets te laat op school komen, krijgen een rode sticker: let op, ook te laat komen is spijbelen. Op de Leyweg worden leerlingen aangesproken die onder schooltijd in het winkelcentrum zijn. Als jongeren geen goede reden hebben voor het feit dat ze niet op school zijn, brengt de leerplichtambtenaar ze met een bakfiets terug naar school.

Rapper Yes-R
Rapper Yes-R treedt 's morgens vanaf 08.00 uur op bij openbare basisschool De Spoorzoeker in Den Haag. Zijn optreden is een 'cadeautje' van de afdeling Leerplicht voor alle leerlingen die deze ochtend op tijd op school zijn. Ook te laat komen is een vorm van spijbelen, net als een middag thuisblijven of een paar dagen voor de schoolvakantie al op vakantie gaan. De afdeling Leerplicht wil op de Dag van de Leerplicht 2007 een positief signaal afgeven aan leerlingen die wél (op tijd) op school zijn. De acties zijn daarom gericht op het benadrukken van het belang van het naar school gaan en het belonen van aanwezige kinderen en jongeren.

Leerplicht in Den Haag
Leerplichtambtenaren spelen een belangrijke rol bij het terugdringen van spijbelen en voortijdig schoolverlaten. De afspraken rond schoolverzuim staan in de Leerplichtwet, leerplichtambtenaren van de gemeente Den Haag zorgen dat die wet wordt nageleefd. Scholen zijn verplicht om ongeoorloofd verzuim te melden bij de leerplichtambtenaar. Deze gaat vervolgens het gesprek aan met ouders en leerling. Samen proberen zij ervoor te zorgen dat de omstandigheden zo zijn dat een leerling weer naar school kan en gaat. In Den Haag werken op dit moment twaalf leerplichtambtenaren, die per jaar bijna 4500 verzuimmeldingen in behandeling nemen.

Meer informatie over Leerplicht in Den Haag is te vinden op www.denhaag.nl/leerplicht.