Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek

DNA-laag verkleint kans op afstoting van reserve-onderdelen

23 februari 2007

STW-onderzoeker Jeroen van den Beucken heeft lichaamsimplantaten voorzien van een DNA-laag. Dat zorgde voor betere hechting, sneller herstel van het omringend weefsel en minder afweerreacties. Hoe ouder we worden, hoe meer `reserve-onderdelen' we nodig hebben. Tot nu toe leverde het plaatsen daarvan naast voordelen ook nadelen op, zoals ontstekingen en afweerreacties. Van den Beucken's vinding maakt implantaten beter toepasbaar en is intussen gepatenteerd. Jeroen van den Beucken promoveert 15 maart aan het Universitair Medisch Centrum St. Radboud.

Van den Beucken redeneerde dat een DNA-omhulsel veel voordelen zou moeten hebben. Zo'n coating benadert lichaamseigen materiaal, zodat een minder heftige afweerreactie optreedt. Verder is DNA rijk aan fosfaat-groepen, die de aanhechting van botweefsel kan versnellen. Tenslotte kan DNA worden verrijkt met biologisch-actieve factoren, die bijvoorbeeld botvorming bevorderen. Alles bij elkaar zou een DNA-coating veilig, afweerreactie-verminderend,
botaanhechting-bevorderend en functionaliseerbaar kunnen zijn.

Laag voor laag

Een DNA-coating wordt door het lichaam echter snel afgebroken door enzymen. Er moest dus een methode worden gevonden om DNA vast te zetten op het implantaatoppervlak. Van den Beucken gebruikte de Layer-by-Layer depositietechniek (zie figuur 1) om een meerlagige coating te maken. Deze coating werd via celkweek- en dierexperimenten getest op hun veiligheid, afweerreactie, botaanhechting en functionalisatie. De DNA-laag bleek ook de afzetting van calciumfosfaat te versnellen (figuur 2) en aangepast te kunnen worden om bijvoorbeeld botvorming en bloedvatvorming te bevorderen. De goede onderzoeksresultaten resulteerden in de patentering van DNA-coatings voor implantaten. Momenteel onderzoekt een biomedisch bedrijf of zij het patent kunnen overnemen.

Layer-by-Layer depositietechniek Figuur 1: Layer-by-Layer depositietechniek Met deze techniek kunnen extreem dunne DNA-laagjes opgebouwd en vastgezet worden. De eerste laag DNA hecht aan het oppervlak door absorptie. De daaropvolgende lagen blijven hangen door elektrostatische interactie. Dit maakt de opbouw van meerdere lagen met tegengestelde ladingen mogelijk.
Klik op de afbeelding voor een grotere versie

Meer mogelijkheden

Na dit succesvolle resultaat gaat Van den Beucken verder op zoek naar de toepassing van DNA-lagen voor het aanbrengen DNA-vliesjes ter voorkoming van post-operatieve verklevingen en voor biosensoren, zoals een geïmplanteerde glucose-sensor voor diabetici.

Technologiestichting STW ontvangt een deel van haar financiering van de Nederlandse Organisatie van Wetenschappelijk Onderzoek (NWO).

..............................

Meer informatie:

* Jeroen van den Beucken (Universitair Medisch Centrum St. Radboud)
* t: +31 (0)24 361 4461, j.vandenbeucken@dent.umcn.nl
* promotie: 15 maart

* promotoren: prof. Dr. J.A. Jansen en prof. dr. R.J.M. Nolte, copromotoren: dr. X.F. Walboomers en dr. N.A.J.M. Sommerdijk