Opnieuw klacht wegens seksueel misbruik door huisarts


Huisarts aan de tand gevoeld door medisch tuchtcollege Amsterdam

AMSTERDAM, 20070307 -- Op dinsdag 13 maart a.s. zal om 15.15 uur een verdere tuchtzaak wegens seksueel contact van een huisarts met een patiënte door het Regionaal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg (RTG) Amsterdam worden behandeld. De zitting is openbaar en zal worden gehouden aan de Parnassusweg 220 te Amsterdam. Het betreft een huisarts uit de gemeente Hof van Twente, die door een eerder aan zijn zorg toevertrouwde patiënte wordt beschuldigd van seksueel grensoverschrijdend gedrag (GOG). In minder dan twee jaar tijd is dit de vijfde zaak die bij het RTG Amsterdam wegens seksueel grensoverschrijdend gedrag (GOG) door een huisarts dient.(*)

De patiënte diende in november 2005 een medische tuchtklacht tegen haar voormalige huisarts in omdat zij zich door hem ernstig misbruikt voelt. Zij voelt zich beschadigd doordat de huisarts die in een kwetsbare periode van haar leven toenaderingspogingen heeft ondernomen en zelfs een seksuele relatie met haar is aangegaan. Echter, zo stelt de voormalige patiënte: "Achteraf blijkt het gedrag van de huisarts vooral gebaseerd te zijn geweest op onwaarheden, manipulatie en lust".

Daarmee schond de arts de meest elementaire basisprincipes van zijn vak. In plaats van het welzijn van zijn patiënte centraal te stellen, bevredigde hij zijn eigen behoeften. In plaats van hulp te verlenen, berokkende hij zijn patiënte zelfs schade. "Aangezien de huisarts met haar regelmatig ziektebeelden van andere patiënten besprak, schond hij ook zijn geheimhoudingsplicht", stelt klaagster.

(*) Zie o.a.: www.misbruikdoorhulpverleners.nl/Nieuwopdezewebsite.html

Nota bene:

Regionaal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg (RTG) Amsterdam, Gerechtsgebouw van de Rechtbank Amsterdam, Huyzingazaal, Parnassusweg 220.

Aankondiging van deze zaak door het medisch tuchtcollege:

www.tuchtcollege-gezondheidszorg.nl/regionaal_files/amsterdam/ROLLIJST.htm

(Het RTG Amsterdam heeft de beide zaken abusievelijk op een onjuiste wijze genoemnd. Zaak 05/315 om 15.15 uur betreft de zaak van de voormalige patiënte, en dus 'klaagster'. Bij de zaak 05/314 dient 'klager' te staan vermeld).

De uitspraak in deze zaak zal omstreeks eind april/medio mei 2007 zijn en op de website van het Centraal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg (www.tuchtcollege-gezondheidszorg.nl, kenmerk: 2005/315) evenals op onze website bekend worden gemaakt.

Algemene informatie over het onderwerp 'seksueel grensoverschrijdend gedrag (GOG) door hulpverleners' treft u op onze website o.a. op de navolgende pagina's aan:

- Brochure MdH: www.misbruikdoorhulpverleners.nl/BrochureMdHgewoontekst.html

- Pagina 'Wetenschappelijke Feiten over GOG': www.misbruikdoorhulpverleners.nl/wetenschappelijkefeitenovergog.html

Dit persbericht treft u binnenkort op de navolgende pagina op MdH aan:

www.misbruikdoorhulpverleners.nl/websiteinmedia.html





Misbruik door Hulpverleners (MdH)