D66 Provincie Noord-Holland
---

Haarlem, 13 maart 2007

De verkiezingen van 7 maart zijn achter de rug. Sommige partijen vieren feest, andere likken de wonden. D66 keert met twee zetels terug in de Provinciale Staten van Noord-Holland. Daarmee levert de D66-fractie één zetel in ten opzichte van 2003-2007, maar gloort ook licht. Bij de 2e kamer verkiezingen van november 2006 stemde 2,7% van de inwoners van Noord-Holland op D66. Nog geen drie maanden later heeft 3,8% op D66 gestemd, een stijging van maar liefst 40%.

Natuurlijk hadden we graag onze drie zetels in de staten behouden, maar ik constateer wel dat we in álle gemeenten van Noord-Holland meer kiezers aan D66 hebben weten te binden. In Amsterdam kleurde zelfs bijna 6% van de kiezers het vakje van D66 rood. Zafer Yurdakul en ik zijn zeer gemotiveerd om een stabiel en consistent D66 geluid in Noord-Holland te laten doorklinken. Groen & Eigenzinnig, zoals onze kiezers dat willen. Én een solide basis om D66 vanuit Den Haag en vanuit provincie als politieke stroming verder op te bouwen. The only way is up!

De afgelopen vier jaar zat D66 samen met VVD, CDA en GroenLinks in het college. Een college dat na de verkiezingen goed is voor 30 van de 55 zetels. Dat is een duidelijke meerderheid en een legitieme reden om te kiezen voor voortzetting van het ingezette beleid. In Den Haag doen ze het regelmatig - ook nu - met een kleinere meerderheid: 80 van de 150 zetels.

Maar er zijn belangrijker overwegingen dan zetels tellen. De samenwerking is vier jaar lang prima geweest. In de campagnetijd zijn de goede verhoudingen tussen partijen door VVD, CDA én GroenLinks tot vervelens toe herhaald. Er was 'chemie' tussen de partijen. Over en weer hebben bij beleidsafwegingen en beslissingen de inhoudelijke argumenten een rol gespeeld. Niet het aantal kruisjes achter een partijnaam.

Het is niet niks wat deze coalitie tot stand heeft gebracht: in een periode dat de provincie werd gereorganiseerd mogen wij stellen dat het collegeprogramma nagenoeg geheel is uitgevoerd. En nog veel meer dan dat, ik hoef maar te wijzen op het grote investeringsprogramma dat wij met elkaar tot stand hebben gebracht.

Wij zijn hier gekomen om VVD, CDA en GroenLinks uit te nodigen om de toverballen- of regenboogcoalitie voort te zetten, en er weer vier productieve jaren van te maken, in een goede harmonie tussen collegeleden onderling, tussen college en staten, tussen coalitiefracties.

Voorzitter, wij hebben goed geluisterd. Het is wat wrang om nu van onze -zo te horen ex- partners in de coalitie te moeten vernemen dat de chemie van de éne op de andere dag niet meer zo telt. Men wil weer terug wil naar de klassieke coalitie. Waarbij GroenLinks mag aanschuiven.

Vanuit Den Haag zal ongetwijfeld de nodige druk zijn uitgeoefend op de afzonderlijke Noord-Hollandse fracties van het CDA en PvdA, om er vooral voor te zorgen dat ze samen in de coalitie komen van deze belangrijke randstadprovincie. De sleutel ligt dan bij de fractie van de VVD.

De fractie van de VVD verkiest, zo blijkt nu, de getalsmatig grotere samenwerking in een coalitie van VVD, CDA, PvdA en GroenLinks, boven de voortzetting van het unieke, door deze partij zelf geïnitieerde, hechte en bovenal daadkrachtige en daarmee succesvolle college van VVD, CDA, GroenLinks en D66. Daar heeft de Noord-Hollandse samenleving veel aan gehad, en zou dat wéér kunnen hebben als we na deze verkiezingen een doorstart hadden kunnen maken.

Joke Geldhof
Lijsttrekker D66 Noord-Holland

---- --