Gemeente Vlaardingen


Geuzenpenning 2007 voor Human Rights Watch
15 januari 2007

De Geuzenpenning 2007 gaat naar de internationale mensenrechtenorganisate Human Rights Watch. De penning wordt op dinsdag 13 maart in de Grote Kerk Vlaardingen uitgereikt.

Human Rights Watch (HRW) is een internationale non-gouvernementele organisatie die zich richt op de aanpak van mensenrechtenschendingen. HRW doet onderzoek naar de mensenrechten, rapporteert daarover en kaart bevindingen aan bij onder meer media, nationale regeringen en de Verenigde Naties.

Oorsprong als Helsinki Watch
De geschiedenis van HRW gaat terug tot 1978 toen onder de naam Helsinki Watch werd gecontroleerd of de Sovjet-Unie zich aan de Helsinki-akkoorden hield. In de jaren tachtig van de 20^e eeuw werd daarnaast America Watch opgezet om mensenrechtenschendingen in Midden-Amerika te onderzoeken. Ook in andere regios in de wereld kwamen er Watch-organisaties, die vervolgens in 1988 zijn samengevoegd tot Human Rights Watch.

Visie
HRW gelooft dat alle mensen recht hebben op een rechtvaardige behandeling volgens internationale standaarden. De organisatie hoopt dat oplettendheid en tijdig protest kunnen voorkomen dat tragedies uit de 20^e eeuw zich herhalen.

Resultaten
HRW heeft vele resultaten geboekt. Zo heeft de organisatie campagne gevoerd tegen landmijnen en heeft HRW gestimuleerd dat een internationaal verdrag van kracht werd dat de aanmaak en het gebruik van landmijnen verbiedt. Samen met de partnerorganisaties kreeg HRW voor de campagne tegen landmijnen in 1997 de Nobelprijs voor de Vrede. De organisatie heeft zich eveneens actief ingezet voor de totstandkoming van het sinds 2002 in Den Haag gevestigde Internationale Strafhof. Ook heeft HRW omvangrijk bewijsmateriaal verzameld over de genocide in Rwanda in 1994, waarbij meer dan een half miljoen mensen omkwam: op basis van getuigenverklaringen van experts en juridische analyses zijn diverse schuldigen berecht en veroordeeld.

Breed werkterrein
Het werkterrein van HRW is veelomvattend. Het is gericht op het voorkomen en bestrijden van misdrijven tegen de menselijkheid en oorlogsmisdrijven en omvat onder meer actie tegen censuur, beperkingen in bewegingsvrijheid en verkiezingen, rassendiscriminatie en dwangarbeid. HRW zet zich ook in voor de rechten van kinderen, vrouwen, vluchtelingen en gedetineerden en tegen allerlei vormen van geweld en handel in wapens. HRW heeft echter niet, zoals Amnesty International, een achterban van actieve leden.

Geuzenpenning
Het uitreiken van de Geuzenpenning is een initiatief van de Stichting Geuzenverzet 1940-1945. Sinds 1987 reikt de stichting jaarlijks een Geuzenpenning uit als eerbetoon aan personen en/of instellingen die zich op bijzondere wijze hebben ingezet voor de democratie of tegen dictatuur, discriminatie en racisme. Eerdere laureaten waren, onder andere, de Duitse president Von Weizsäcker, de Anne Frank Stichting, de Tsjechische president Václav Havel, de ontvoerde Colombiaanse presidentskandidate Ingrid Betancourt en de International Campaign for Tibet.

Kijk ook op de website van Human Rights Watch (zie rechterkolom).