Waterstichting werkt aan veilig drinkwater


Doel: realisatie van een waterpiramide in de woestijn in India

VAASSEN, 20070313 -- De Waterstichting is een jonge organisatie die werkt aan het realiseren van veilig drinkwater op de wereld. De drijvende kracht achter de stichting is Sebe Kruijer uit Vaassen, Gelderland. Voor het realiseren van veilig drinkwater in plattelandsgebieden in ontwikkelingslanden heeft de waterstichting de waterpiramide ontdekt. Een makkelijk toepasbaar product, ontwikkeld in Delft, dat vele mensen van schoondrinkwater kan voorzien. De Waterstichting zoekt mensen die hun schouders onder dit mooie doel willen zetten.

Waterstichting en de Waterpiramide

Het doel van de stichting is projecten realiseren die bijdragen aan een basisrecht voor mensen over de gehele wereld, namelijk veilig drinkwater. Feiten: Iedere dag sterven meer dan 40.000 mensen als gevolg van onveilig drinkwater. Aan de bekendste watergerelateerde ziekte diarree sterven er jaarlijks meer dan 6 miljoen kinderen. Zonder zuiver en gezond drinkwater zijn miljoenen kinderen te ziek om naar school te gaan en hun ouders te ziek om te werken. Vrouwen en kinderen zijn elke dag uren en uren bezig om water te halen van een veraf gelegen, veelal vervuilde bron, water dat uiteindelijk hun families ziek maakt. De cyclus van armoede en ziektes blijft daardoor onveranderd. Door water gerelateerde ziektes zijn miljoenen mensen in de ontwikkelingslanden onproductief, kinderen die niet naar school gaan, en is er geen vooruitgang.
Water is een basisrecht en de Waterstichting zet zich ervoor in dat mensen in ontwikkelingslanden daadwerkelijk dit basisrecht krijgen. De Waterstichting heeft zich nu tot doel gesteld om een waterpiramide in het dorp Jal Asharam in India te realiseren. De kosten hiervoor zijn ¤ 60.000,-. Een waterpiramide is een soort ballon (zie foto en website) die op de grond ligt. Het is een Nederlandse vinding van Martijn Nitzsche uit Delft waarmee mensen in warme landen kunnen worden voorzien van veilig drinkwater. Er wordt optimaal gebruik gemaakt van de zon, die overvloedig aanwezig is in tropische landen. En vervuild water kan eenvoudig en goed worden gezuiverd tot gezond en veilig drinkwater. Ook het regenwater wordt opgevangen en kan gebruikt worden. De waterpiramide wordt reeds succesvol toegepast op meerdere locaties in ontwikkelingsgebieden.

Drijvende kracht

Sebe Kruijer uit Vaassen is de drijvende kracht achter de Waterstichting. Als kleine jongen had hij een droom, hij wilde vliegen! Het heeft 40 jaar geduurd voordat hij die droom waar maakte en met een eigen luchtballon de lucht in kon gaan. Nu heeft Sebe een nieuwe droom alleen wil hij geen tijd meer verspillen. Hij wil het drinkwater op de wereld veiliger maken. Te beginnen door een "waterballon" te schenken aan een dorp in India. Voor Sebe is veilig drinkwater een basis recht op aarde en dat is nog lang niet het geval. Slechts een klein percentage mensen heeft veilig drinkwater, de basis van gezond leven. Dit was voor Sebe de reden om in actie te komen en zo werd de Waterstichting een feit. En het eerste doel was al snel duidelijk: het dorp Jal Asharam in India krijgt een waterpiramide. Daarvoor is een samenwerking opgezet met een zusterstichting in India "Jal Bhagirathi Foundation" die de exploitatie kan verzorgen zodra de waterpiramide is gerealiseerd. Om de waterpiramide in India geplaatst te krijgen is ¤ 60.000,- nodig en Sebe zet zich er voor in dat dit geld er snel komt! Zodat binnenkort weer meer mensen in deze wereld veilig drinkwater hebben.

Donaties

De Waterstichting wil zoveel mogelijk mensen en organisaties aan zich binden. Vele handen maken licht werk. Men kan de stichting ondersteunen door `vriend' te worden van de stichting. Dat wil zeggen door mee te denken en mee te helpen om de activiteiten vorm te geven en natuurlijk zijn donaties van harte welkom. Donaties voor de realisatie van de Waterpiramide in Jal Asharam zijn welkom op gironummer 38.47.22 ten name van de Stichting Veilig Drinkwater. Meer informatie staat op de website: www.waterfoundation.info