D66

Europees verdrag geen grondwet noemen

13 maart 2007, 16:44

Het is verstandig om de geesten rijp te maken voor een tekst die dicht tegen de oude aanschuurt, aldus Eddy Schuyer tijdens het Europadebat in de Eerste Kamer. Een grondwet hoeft het volgens Schuyer niet te heten. Al was het maar omdat het ook geen grondwet is.

Maar aan overdracht van bevoegdheden valt volgens Schuyer niet te ontkomen en daar is volgens hem ook niets mis mee, mits de regering dat maar goed aan de burgers presenteert. Men moet immers stekeblind zijn als men denkt dat de nationale grenzen te houden zijn bij kwesties als milieu, energie concurrentiekracht in mondiale betekenis, asielbeleid en terrorismebestrijding. Daarbij kan de organisatie van de besluitvorming in het grondwettelijk verdrag dat voorlag als uitgangspunt dienen.

De besluitvormingsprocessen die nu worden gebruikt zijn gemaakt in een periode dat de EU uit veel minder leden bestond. Die besluitvormingsprocessen passen volgens Schuyer niet meer bij een Unie met 27 leden. Er zal op die terreinen tenminste iets moeten gebeuren in de besluitvorming: van unanimiteit naar meerderheidsbesluiten.
---