Gemeente Utrecht


2007 SCHRIFTELIJKE VRAGEN
26 Vragen van mevrouw drs. K.E.M. Monnink
(ingekomen op 16 februari 2007
en antwoorden door het college verzonden op 13 maart 2007)


Aan de Europalaan ligt een prachtige voorziening voor buitenschoolse opvang (BSO), Villa Parkzicht. Villa Parkzicht wordt gerund door Doenja Kinderopvang. Villa Parkzicht gaat echter sluiten. Ouders hebben van Doenja Kinderopvang begrepen dat het gebouw gebruikt gaat worden door Doenja Dienstverlening en dat Doenja Dienstverlening hier kantoor wil gaan houden.

Kinderen die in Villa Parkzicht zaten worden elders ondergebracht, maar kinderen die binnenkort 'pas' naar school gaan hebben geen plek in de BSO. Scholen in de Dichterswijk en de Rivierenwijk vertellen dat er forse wachtlijsten zijn en ouders zitten met de handen in het haar. Aanbieders van BSO zoeken met veel moeite naar geschikte locaties. En de behoefte aan BSO zal in de toekomst alleen nog maar toe gaan nemen. Het openhouden van Villa Parkzicht had de broodnodige verlichting kunnen bieden. Ouders strijden hier al maanden voor.

De PvdA wil het college graag de volgende vragen stellen:

1. Is het college met de ouders en de PvdA van mening dat er op dit moment een tekort is aan BSO in de Dichterswijk en de Rivierenwijk?


In Dichterswijk is de vraag op dit moment groter dan het huidige aanbod. De capaciteit in speeltuin De Boog is te klein. Doenja Kinderopvang is bezig die capaciteit uit te breiden door het verbouwen van enkele aanwezige pandjes in de speeltuin. Medio maart komen die beschikbaar. Met de directie van basisschool De Kleine Dichter onderzoekt Doenja Kinderopvang de mogelijkheden om verdere vraag op te vangen, onder andere door extra nieuwbouw in de speeltuin of uitbreiding van het schoolgebouw.
In Rivierenwijk is extra opvang gerealiseerd in speeltuin De Zandloper. Buurthuis De Jutter komt eind 2007/begin 2008 beschikbaar voor buitenschoolse opvang.

2. Is het college op de hoogte van de op handen zijnde sluiting van BSO-voorziening Villa Parkzicht?


Ja.

3. Doenja Dienstverlening wil in het pand kantoorhouden, klopt het dat de functie van kantoor niet past binnen het bestemmingsplan en dat er dus een vrijstellingsbesluit moet worden aangevraagd?


Ja. Het pand Villa Parkzicht gelegen in Park Transwijk valt in het bestemmingsplan "Kanaleneiland". De gronden hebben de bestemming "Wijkpark" en zijn bestemd voor de dagrecreatie, waaronder een theeschenkerij, een openluchttheater, tennisbanen, schoolwerktuinen en andere jeugdactiviteiten, speelplaatsen en speelweiden, een kinderboerderij, verkeerstuin en soortgelijke inrichtingen met bijbehorende gebouwen en bouwwerken, geen gebouwen zijnde (artikel 33 lid 1). Voor een wijziging in het gebruik ten behoeve van kantoren is dus een planologische vrijstelling vereist.

4. Kan het college bevestigen dat er nog geen aanvraag is binnengekomen voor een vrijstellingsbesluit?


Ja. Bij de afdeling Bouwbeheer van de DSO is tot 28 februari 2007 geen verzoek om vrijstelling en/of een bouwplan ingediend.


5. Mocht deze aanvraag er wel komen, hoe gaat het college hier dan op reageren?


Een aanvraag voor vrijstelling van het bestemmingsplan zal het College op de gebruikelijke wijze, conform de Wet op de Ruimtelijke ordening, behandelen.

6. Is het college bereid om contact op te nemen met Doenja Dienstverlening om helderheid te krijgen over de plannen die Doenja Dienstverlening heeft met het gebouw?

Is het college tevens bereid de wenselijkheid van BSO in Villa Parkzicht onder de aandacht van Doenja te brengen?


Ja.
Doenja Kinderopvang is een commerciële instelling die op bedrijfsmatige gronden kan beslissen opvangcapaciteit te verplaatsen, te sluiten of uit te breiden. Het College heeft geen mogelijkheden daarin te sturen.


---- --