Gemeente Utrecht


2007 SCHRIFTELIJKE VRAGEN
19 Vragen van de heer M. van Ditmarch en de heer drs. E. Smid
(ingekomen op 6 februari 2007
en antwoorden door het college verzonden op 13 maart 2007)

Na een zeer lange aanloopperiode en veel inspanningen van alle betrokkenen (winkeliers, bewoners met hun buurtvereniging Tuindorp Oost, de gemeente Utrecht, cs) is het winkelcentrum De Gaard in Tuindorp Oost ingrijpend opgeknapt. Daarbij zijn ook maatregelen getroffen om het hinderlijke en gevaarlijke fietsen en 'brommen' in dit winkelcentrum en het voorplein tegen te gaan teneinde De Gaard veiliger en mensvriendelijker te maken. Zo zijn er fietsrekken bij de afstelplaats van de winkelwagens aan de oostkant van de bussluis geplaatst en zijn aan de ingangen van het winkelcentrum de bekende borden met het pictogram 'alleen voor voetgangers' geplaatst.

Helaas worden nog steeds tegen de winkelpui en rond de ingang van een bekende grootgrutter en andere winkels dagelijks tientallen fietsen, bromfietsen en scooters geplaatst hetgeen niet alleen hinderlijk is maar ook nogal eens gevaarlijke situaties oplevert. Teneinde op De Gaard te kunnen handhaven is het echter noodzakelijk dat onder de betreffende voetgangersborden APV-borden 'verboden voor fietsen, ook aan de hand' geplaatst worden.

Naar onze informatie luidt heeft de gemeenteraad reeds in 2002 besloten het winkelcentrum De Gaard geheel fietsvrij te maken. Dat raadsbesluit op voorstel van het buurtcomité in het kader van het Recht van Initiatief was mede ingegeven door het advies terzake uit het in opdracht van de gemeente door Cumulus uitgebrachte onderzoeksrapport OVOG. Door het betreffende raadsbesluit in 2003 zijn meer dan verwachtingen gewekt en was het wachten op het aanwijzingsbesluit voor plaatsing van de APV-borden.

Het buurtcomité Tuindorp Oost heeft bij herhaling bij de gemeente navraag gedaan naar de invoeringsdatum van de plaatsing van de APV-borden 'verboden voor fietsen, ook aan de hand' op De Gaard bij de verschillende ingangen. Dat aanwijzingsbesluit is naar verluidt door de burgemeester in het voorjaar geblokkeerd. Najaar 2006 werd dit door het wijkbureau Noordoost aan het buurtcomité Tuindorp Oost bevestigd met de mededeling van het hoofd van de afdeling openbare Orde en Veiligheid welke luidt: ' naar aanleiding van een verzoek van jullie kant om een procedure te starten voor het instellen van een verbod op het meevoeren van de (brom)fiets aan de hand voor de Troosterhof, moet ik melden dat de burgemeester heeft te kennen gegeven niet tot dergelijke besluitvorming over te willen gaan. Zij heeft te kennen gegeven hierover geen voorstellen te willen doen aan het College'. Een nadere motivering ontbreekt. Dit is des te meer merkwaardig waar bij het ontwerp-aanwijzingsbesluit een positief advies van het wijkbureau is gevoegd.
De CDA-fractie vindt dit in het licht van eerder gewekte verwachtingen en toezeggingen, alsmede het genomen raadsbesluit, een ongewenste gang van zaken hetgeen leidt tot de volgende vragen:

1. Is bovenstaande beschrijving van de situatie in het winkelcentrum De Gaard bekend bij het College en acht zij dit een correcte weergave waar het met name de toezegging betreft om het Centrum fietsvrij te maken? Zo ja, wat is dan de reden om geen aanwijzingsbesluit te nemen voor plaatsing van APV-borden aldaar 'verboden voor fietsen,ook aan de hand'.


Ja, het college heeft aan de gemeenteraad voorgesteld het plan van buurtcomité Oost tot herinrichting van het plein voor het winkelcentrum De Gaard af te laten handelen door de wijkcommissie Noordoost. Deze commissie heeft op 30 januari 2002 besloten het voorstel te honoreren.

Het fietsen of brommen op het plein is reeds verboden om de eenvoudige reden dat dit een voetgangersgebied is. Dergelijke overtredingen kunnen dan ook net als andere verkeersovertredingen worden aangepakt.

Het fietsparkeren op het plein vormt volgens de vragenstellers nog een probleem, waartegen opgetreden zou kunnen worden door het instellen van een verbod op het aan de hand meevoeren van de fiets. Een dergelijk verbod ziet echter niet op het parkeren van (brom)fietsen maar uitsluitend op het meevoeren van de fiets aan de hand. Met andere woorden met een dergelijk verbod is het niet mogelijk op te treden tegen (brom)fietsparkeren.


De burgemeester heeft geen voorstel aan het college voorgelegd om te komen tot een verbod aan voetgangers tot het aan de hand meevoeren van een fiets, omdat:
a. het Openbaar Ministerie en de politie geen prioriteit kunnen geven aan de handhaving van een dergelijk verbod;
b. het beleid van het college gericht is op het verminderen van regels en

het verbod geen oplossing biedt voor het gesignaleerde probleem, namelijk het fietsparkeren.


2. Is het juist dat de burgemeester heeft aangegeven niet een procedure te willen starten voor het instellen van een verbod op het meevoeren van (brom)fietsen ook aan de hand voor het winkelcentrum en wel zonder motivering? Zo ja, waarom ontbreekt die motivering? Kan deze alsnog gegeven worden? Zo neen, wanneer is de burgemeester bereid alsnog deze procedure te starten?


Ja, zie het antwoord op vraag 1


3. Wanneer krijgen buurtbewoners en ondernemers in De Gaard duidelijkheid over het (brom) fietsbeleid van het College in het winkelcentrum?


In vraag 1 is het beleid weergegeven.


4. Hoe is het beleid terzake en de handhaving geregeld in andere winkelcentra in Utrecht zoals op het grootwinkelcentrum Kanaleneiland en Overvecht?


Voor zover er al iets geregeld is ten aanzien van het meevoeren van de fiets aan de hand in winkelcentra zal dit een privaatrechtelijke aangelegenheid zijn, bijvoorbeeld op basis van huisregels van de beheerder van het winkelcentrum, zoals in Kanaleneiland het geval is. De overheid heeft hier geen 'verbods-vinger' in de pap. Slechts voor drie gevallen berust het verbod op het meevoeren van de fiets aan de hand op een aanwijzingsbesluit op grond van artikel 45 van de APV. Dit geldt voor:
a. de plaatsen waar een markt of wijkmarkt wordt gehouden gedurende de markttijden,
b. Hoog Catharijne 24 uur per dag en voor
c. de Zamenhofdreef westzijde, Gloriantdreef zuidoostzijde en Roelantdreef op koopavonden en op zaterdagen van 09.00 uur tot 18.00 uur.
Voor wat betreft de handhaving zie ook hier het antwoord op vraag 1.


---- --