Time : 11:00:00
Date : 13 March 2007
Sender Name: European Copper Institute

Koper bindt de strijd aan met ziekenhuisinfecties

In Europa, gaat een patiënt op 15 gemiddeld een ziekte aan het ziekenhuis aan dat hij niet had door aan te komen. Uit laboratoriumtests bleek vorig jaar dat de methicilline-resistente stafylokokken aureus (MRSA) op een koperen ondergrond worden geëlimineerd(1). Op basis van deze resultaten zal een experiment in situ worden opgestart in het universitaire ziekenhuis Selly Oak in Birmingham.

Ziekenhuisinfecties: zorgwekkende cijfers

In het Verenigd Koninkrijk zijn de cijfers nog zorgwekkender: volgens een rapport van het National Audit Office(2), overlijden jaarlijks bijna 5 000 patiënten als gevolg van infecties die zij opliepen in Britse ziekenhuizen, en bijna 1 patiënt op 10 loopt een infectie op die hij niet had bij zijn aankomst. Ziekenhuisinfecties kosten het NHS (de Britse nationale gezondheidsdienst) ongeveer 1 miljard pond/jaar.


1 cm² koper roeit 10 miljoen stafylokokken aureus uit in 90 minuten

Koper is in zuivere vorm of in legeringen een krachtig bacteriëndodend contactagens. Hoewel deze eigenschap al sinds mensenheugenis gekend is, werd ze tot nog toe volkomen genegeerd in de strijd tegen ziekenhuisinfecties. Een laboratoriumstudie die in 2006 werd uitgevoerd door het Departement Biologie aan de universiteit van Southampton, toonde aan dat 10 miljoen methilline-resistente stafylokokken aureus in anderhalf uur tijd worden geëlimineerd als ze op een koperen ondergrond worden geplaatst.

Zie schema in bijlage en op www.pressreleases.be: overleving van de MRSA op verschillende oppervlakken (stainless steel : roestvast staal ; brass : messing ; copper : koper).

Professor CW. Keevil, die de studie leidde : "De hoeveelheden MRSA die gebruikelijk worden vastgesteld op deurknoppen in ziekenhuizen (ongeveer 103/cm², dit is 10 000 keer minder dan in de laboratoriumtest), zouden in slechts 30 minuten uitgeroeid moeten zijn".

April 2007: lancering van een experiment in situ in het ziekenhuis van Birmingham

In april 2007 zal in het ziekenhuis Selly Oak in Birmingham een experiment worden opgestart met het oog op de beoordeling van het vermogen van koper om infecties te voorkomen als het rechtstreeks in de ziekenhuisomgeving wordt verwerkt. Deze studie wordt gevoerd bij twee volkomen vergelijkbare intensive care-diensten, die zich naast elkaar bevinden in een modern gebouw. Een van de diensten dient als controle: er werd geen enkel bijkomend koperhoudend element geplaatst. In de testdienst zullen de elementen op basis van koper worden geplaatst in de gevoelige zones, bijvoorbeeld deurklinken, gootstenen (kranten, afsluitkleppen, zeepdispensers), steunstangen in de badkamers, toiletten (ook de zitting), keukens (werkvlakken) en textiel (gordijnen). Deze elementen worden gebruikt en geëvalueerd over een periode van 18 maanden, om de effecten ervan op de microbiële belasting na te gaan.

Videoreportage en persdossier op verzoek verkrijgbaar

Over het European Copper Institute :
Het European Copper Institute is een Europese joint venture tussen de voornaamste koperproducenten op wereldvlak (vertegenwoordigd door de International Copper Association, Ltd.) en de Europese koperindustrie. Haar opdracht bestaat erin de voordelen van koper voor de moderne samenleving in Europa te promten, via haar zetel in Brussel en haar Europese netwerk van 11 koperinformatiecentra.

Contact presse
Lorraine de Fierlant, Decider's
Tél. +32 (2) 535 55 25 / lorraine.defierlant@deciders.eu Anna Macdougald, EU Public Affairs
GSM : + 32 (0) 477 60 26 74 - E-mail:anna@eu4u.be

European Copper Institute
Christian de Barrin, Directeur de la communication Tel. +32 (2) 777 70 82 / cdb@eurocopper.org


1: Noyce JO, Michels H, Keevil CW. Potential use of copper surfaces to reduce survival of epidemic methicillin-resistant Staphylococcus aureus in the healthcare environment. Journal of Hospital Infection (2006) 63 ; 289.

2 : The management and Control of Hospital Acquired infections in Acute NHS Trusts in England, National Audit Office, 2000.

URL: http://www.eurocopper.org Picture: (None)
Attachments: brigitte_20070313_085735_41_Att_1.doc

Link to Press Release - FR Link to Press Release - NL