Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

DES Fonds definitief van start

Den Haag, 13 maart 2007 - Het DES Fonds gaat 14 maart definitief van start. Dat hebben farmaceutische bedrijven en verzekeraars besloten. In het fonds stellen zij 38 miljoen euro beschikbaar dat uitgekeerd gaat worden aan DES-betrokkenen. Het betreft vrouwen die tijdens de zwangerschap DES gebruikten (in Nederland, vóór 1977) en de kinderen die uit die zwangerschap zijn geboren. Zij kunnen aandoeningen hebben die mogelijk zijn veroorzaakt door blootstelling aan DES. Betrokkenen die in aanmerking willen komen voor een uitkering kunnen zich aanmelden op www.desfonds.nl.

De uitkeringsregeling van het DES Fonds is de eerste collectieve regeling die totstandgekomen is onder de Wet collectieve afwikkeling massaschade. Deze wet is sinds 2005 van kracht en is op initiatief van bij de DES-zaak betrokken partijen ontworpen. Wie in aanmerking wil komen voor een uitkering hoeft nu geen jarenlange, kostbare juridische strijd te voeren, maar kan zich melden bij het DES Fonds. Als men aan de voorwaarden voldoet kan men een uitkering krijgen. In de regeling ligt de hoogte van de uitkering per aandoening vast.

De regeling is vastgelegd in een Vaststellingsovereenkomst die is gesloten door farmaceutische bedrijven, verzekeraars en het DES-Centrum als belangenbehartiger van de DES-betrokkenen. De uitvoering van de regeling is opgedragen aan het bestuur van het DES Fonds.

Procedure
De regeling is getoetst door het Gerechtshof Amsterdam. De rechter heeft de regeling op 1 juni 2006 beoordeeld als een overeenkomst die redelijk is, goed in elkaar zit en de belangen van DES-betrokkenen voldoende waarborgt. Wie niet mee wil doen met de regeling, kon dat tot 21 september 2006 bij het DES Fonds melden. Conform de wet hadden farmaceutische bedrijven en verzekeraars vervolgens tot 21 maart dit jaar de tijd om een definitief besluit te nemen over het DES Fonds. Dat besluit is nu gevallen. Hiermee komt een einde aan een geschil in 1986 waarover zes DES-dochters een rechtzaak tegen een aantal farmaceutische bedrijven zijn begonnen. Om een verdere langdurige rechtsgang te voorkomen is het DES Centrum, dat de belangen van DES-betrokkenen behartigt, ingegaan op het voorstel van de farmaceutische bedrijven en verzekeraars om te komen tot een financiële regeling. Deze onderhandelingen hebben eind 2000 geleid tot de oprichting van het DES Fonds. Bij het DES Centrum staan circa 17.000 DES-betrokkenen geregistreerd.

Over DES
DES (Diëthylstilbestrol) is een kunstmatig vrouwelijk hormoon. Vanaf 1947 zijn in Nederland DES-preparaten voorgeschreven aan zwangere vrouwen om miskramen te voorkomen. In de loop van de tijd zijn er verbanden gelegd tussen blootstelling aan DES tijdens de zwangerschap en aandoeningen bij DES-moeders en hun kinderen. Deze bevindingen hebben ertoe geleid dat het voorschrijven van DES-preparaten tijdens de zwangerschap na 1976 niet meer is toegestaan. Moeders die tijdens de zwangerschap DES-preparaten hebben gebruikt lopen een groter risico om borstkanker te krijgen dan andere vrouwen. DES-dochters kunnen te maken krijgen met bepaalde vormen van kanker, vormafwijkingen van de inwendige geslachtsorganen en vruchtbaarheids- en zwangerschapsproblemen. DES-zonen kunnen kleine vormafwijkingen van de geslachtsorganen hebben.

Meer informatie
Voor meer informatie kan men terecht op www.desfonds.nl.