Time : 08:52:27
Date : 13 March 2007
Sender Name: Commission universitaire pour le Développement

De Belgische universitaire ontwikkelingssamenwerking lanceert "UniversiTIC-Congo", een programma dat voorziet in de digitale ontsluiting van 7 Congolese universiteiten

De Congolese universiteiten worden eindelijk opgenomen in de "globale academische gemeenschap"

Van 12 tot 16 maart 2007 organiseren de Belgische universiteiten, via VLIR-UOS en CUD, in Lubumbashi (DRC) een atelier gewijd aan de digitale ontsluiting van 7 Congolese universiteiten, partners van de Belgische universitaire ontwikkelingssamenwerking.

Deze workshop betekent de concrete start van het ICT-programma voor de Congolese universiteiten "UniversiTIC-Congo", het eerste luik van het gezamenlijk Congobeleid van VLIR-UOS en CUD dat de ondersteuning geniet van de Belgische Minister van Ontwikkelingssamenwerking, Armand De Decker. Dit evenement zal worden bijgewoond door de Congolese Minister van Hoger en Universitair Onderwijs, de provinciegouverneur van Katanga, evenals van de lokale autoriteiten van Lubumbashi.

De rectoren van de 7 Congolese universiteiten evenals hun netwerkbeheerders nemen deel aan deze vijfdaagse workshop met als doelstelling een informatiseringsplan op te stellen voor de 7 universiteiten en de strategische acties te bepalen van het programma UniversiTIC-Congo.

UniversiTIC-Congo heeft als doelstelling de 7 Congolese universiteiten te begeleiden in hun inspanningen om tot een digitale ontsluiting te komen, via de ontwikkeling en toepassing van nieuwe informatie- en communicatietechnologieën (ICT). Het gaat in eerste instantie om het aansluiten op het internet van de Université de Kisangani (UNIKIS), de Facultés Catholiques de Kinshasa (FCK), de Université Catholique de Bukavu (UCB), het Institut Supérieur des Techniques Appliquées (ISTA) en de Université Pédagogique Nationale (UPN). In de Université de Kinshasa (UNIKIN, "Backbone"-project) en de Université de Lubumbashi (UNILU, « Désenclavement »-project) werd de aansluiting op het internet en een interfacultair intranet reeds gerealiseerd en zullen andere ICT-prioriteiten worden vooropgesteld. Beide universiteiten zullen in het programma fungeren als piloten t.a.v. de vijf andere instellingen, waarmee de intra-Congolese samenwerking, naast de Belgo-Congolese samenwerking, zal worden gestimuleerd.

UniversiTIC-Congo voorziet voorts in de opleiding van webmasters, het ontwerp van een dynamische website voor elke universiteit, de oprichting van pools met computers met aansluiting op het internet en die toegankelijk zijn voor de studenten, de ontwikkeling van een cursusplatform en van toepassingen zoals interne mailservers, beveiligings- en antivirussystemen en een systeem voor het beheer van inschrijvingen en de boekhouding, telkens vergezeld van de nodige opleidingsprocessen.

De universitaire ontwikkelingssamenwerking ziet het als haar taak haar partners duurzame ontwikkelingstools aan te bieden. Dat is de reden waarom het ICT-programma geen "sleutel op de deur"-project is voor de financiering van computermateriaal, noch een project dat studenten wil opleiden tot informatici. Het gaat om een programma van ondersteuning van de instelling in haar geheel, via de opleiding van alle universitaire personeelsleden (bibliotheek, administratie, onderwijs, communicatie, onderzoek, ...) in het gebruik van ICT.

Door de Congolese universiteiten aan te sluiten op het internet, worden ze opnieuw zichtbaar in de internationale wetenschappelijke wereld en worden ze eindelijk opgenomen in de "globale academische gemeenschap".

Praktische informatie

Wanneer? van maandag 12.03 tot vrijdag 16.03.2007
Waar? Université de Lubumbashi, RDC - vergaderplaats : Karavia-hotel Wie?
Vlaamse Interuniversitaire Raad - Universitaire
Ontwikkelingssamenwerking (VLIR-UOS)
www.vliruos.be
Commission universitaire pour le Développement - Conseil interuniversitaire francophone de Belgique (CUD)
www.cud.be

Congolese rectoren:
Prof. Bernard LUTUTALA MUMPASI, Rector van de Université de Kinshasa (UNIKIN)
Prof. Prince Lufunda KAUMBA, Rector van de Université de Lubumbashi (UNILU)
Prof. Dauly NGBONDA, Rector van de Université de Kisangani (UNIKIS) Prof. Augustin BASHWIRA, Vice-Rector van de Université Catholique de Bukavu (UCB)
Prof. Hippolyte NGIMBI NSEKA, Rector van de Facultés Catholiques de Kinshasa (FCK)
Prof. Jean-Robert KASELE LAISI, Rector van de Université pédagogique nationale (UPN) Kinshasa
Prof. Cabral BETA MWAKATIKA MOURA, Algemeen Directeur van het Institut Supérieur des Techniques Appliquées (ISTA), Kinshasa

Vertegenwoordigers van de Belgische Universitaire
Onwikkelingssamenwerking:
Prof. Marc NYSSEN, Vrije Universiteit Brussel (Vrije Universiteit Brussel), Voorzitter VLIR-UOS
Prof. Marcel RÉMON, Facultés Universitaires Notre-Dame de la Paix (FUNDP)
Prof. Wim VAN PETEGEM, Katholieke Universiteit Leuven (K.U.Leuven) De heer Marc THOELEN, Universiteit Hasselt

Perscontact:

Bijlage ook beschikbaar bij dit persbericht op www.pressreleases.be

Lokaal contactadres:
Hôtel Karavia, Lubumbashi : Tel: +243 9 990 21 66 34

Universitaire Ontwikkelingssamenwerking:
Franstalige pers:
Benjamin STEWART
Tel. : +32 2 289 65 21
benjamin.stewart@cud.be
www.cud.be
Vlaamse pers:
Kristien VERBRUGGHEN
Tel. : +32 2 289 05 54
kristien.verbrugghen@vliruos.be
www.vliruos.be

URL: http://www.cud.be http://www.vliruos.be
Picture:
Attachments: (None)

Link to Press Release - FR Link to Press Release - NL