Gemeente Heerenveen

13 maart: Ingebruikneming Geerts Willigenplein

De parkeergarage onder het Geerts Willigenplein zal op 13 maart aanstaande officieel worden geopend met een open (mid)dag. Op 14 maart kan de parkeergarage door automobilisten worden gebruikt als parkeergelegenheid. De bovengrondse werkzaamheden zullen daarna nog een aantal weken doorgaan, maar de in- en de uitgangen zijn vanaf die datum goed te gebruiken.

13 maart: open (mid)dag
Op de dag voorafgaand aan de feitelijke ingebruikneming van de Geerts Willigengarage kunt u alvast een kijkje komen nemen in de parkeergarage tijdens een open middag op 13 maart van 14.00 tot 17.30 uur. Medewerkers van PCH en de gemeente zijn aanwezig om uitleg te geven, vragen te beantwoorden en suggesties in ontvangst te nemen.
Programma:
Vanaf 14.00 uur kunt u rondlopen in de parkeergarage. Extra activiteiten deze middag zijn:
Om 15.00 en 16.00 uur kunt u mee met een rondleiding verzorgd door medewerkers van PCH en gemeente waar bij de rondleiding van 16.00 uur een rookproef door de brandweer wordt gedemonstreerd. Archeoloog Hendrik de Jong heeft tijdens het archeologisch onderzoek bij de bouwwerkzaamheden diverse historische elementen in de grond gevonden. Zijn vondsten worden deze middag ook getentoongesteld.

Extra parkeren én stedelijke kwaliteit
Waar vroeger op het Geerts Willigenplein ongeveer 165 parkeerplaatsen beschikbaar waren, komen er nu zo'n 345 voor terug: ca. 325 in de garage en 20 bovengronds. Dat is dus meer dan een verdubbeling. Deze uitbreiding van parkeercapaciteit in Heerenveen-Centrum vloeit voort uit de parkeerbalansstudies die in 1996 zijn gemaakt en die op dit moment worden herijkt. Onverminderd blijkt dat Heerenveen-Centrum behoefte heeft aan uitbreiding van parkeercapaciteit, vooral op de wekelijkse piekmomenten: koopavond en zaterdag. Ruimte op pleinen en straten is er niet meer, dus moeten gebouwde parkeervoorzieningen worden gemaakt. Tegelijk kunnen deze parkeerinvesteringen worden gebruikt om stedelijke kwaliteit te vergroten. Het Geerts Willigenplein is daar een voorbeeld van: waar vroeger het beeld werd gedomineerd door auto's op het plein wordt straks een fraai centrumplantsoen gerealiseerd, met meer gras, bomen, bankjes en wat speels hoogteverschil. Een aanwinst voor de verblijfskwaliteit in het centrum. Ongetwijfeld zullen in de niet al te verre toekomst méér parkeergarages in Heerenveen nodig zijn, die ook dan weer met andere vormen van stedelijke vernieuwing gepaard zullen gaan. Eenrichtingsverkeer
De Geerts Willigengarage krijgt een ingang aan de Kerkstraat die alleen bereikt kan worden vanaf de Nieuwstraat. Ook de bovengrondse parkeerplaatsen op het plein zelf (of straks: langs het park) kunnen alleen worden bereikt vanaf de Nieuwstraat. Er geldt dus éénrichtingsverkeer op het plein. De uitrit gaat via de Kleine Kerkstraat naar de KR Poststraat. De route Crackstraat - Paul Krugerkade - Kleine Kerkstraat blijft wel bestaan, maar is alleen een doorrit naar de KR Poststraat; u kunt niet meer vanaf de Krugerkade rechtsafslaan naar de winkels of parkeerplaatsen op het Geerts Willigenplein. Het verkeer óp het Geerts Willigenplein zal op die manier aanmerkelijk minder zijn dan in het verleden het geval was.
Werking parkeergarage
De garage bestaat uit twee parkeerlagen ondergronds. Op de eerste laag bevindt zich een beheerderloge, waar de toezichthouder van PCH zijn werkruimte heeft. Deze toezichthouder is beschikbaar voor informatie en hulp bij storingen, maar heeft geen kassa; voor alle geldhandelingen (abonnementen e.d.) kunt u bij het parkeerservicebureau van PCH aan het Gashoudersplein terecht. Bij het binnenrijden van de garage, onder aan de hellingbaan, ontvangt u (net als op het Molenplein) een kaartje waarop de inrijtijd is geregistreerd. Dit kaartje neemt u mee bij het verlaten van de garage. Bij terugkomst heeft u het kaartje nodig om via het trappenhuis de garage weer binnen te komen. In de beide trappenhuizen bevindt zich bovenin, op begane grondniveau, een betaalautomaat. Daarin stopt u het parkeerkaartje, waarna de automaat het verschuldigde parkeergeld berekent. Dit kunt u voldoen met munten, papiergeld of per pinbetaling. Na betaling heeft u nog ruim de tijd (ca. 15 minuten) om naar uw auto te lopen en de parkeergarage te verlaten. Bij het uitrijden stopt u het parkeerkaartje in de `uitrij-automaat' en u verlaat de garage via de uitgang Kleine Kerstraat/KR Poststraat.
Veiligheid staat in garage voorop
Parkeergarages worden nog vaak ervaren als onprettige ruimtes om te verblijven. Bij de Geerts Willigengarage is er alles aan gedaan om het gevoel van onveiligheid zo klein mogelijk te maken. Dat begint al bij het ontwerp: de parkeergarage heeft een strakke, rechthoekige vorm met aan de zijkant geplaatste in- en uitrijhellingen, zodat er bijna geen dode hoeken of slecht zichtbare plekken ontstaan. Bovendien is er gekozen voor een grote ruimte tussen kolommen van drie parkeervakken breed en zestien meter lang in plaats twee vakken breed en tien of twaalf meter lang, waardoor het aantal kolommen circa vijftig procent kleiner is dan in veel andere garages en het doorzicht navenant groter. Dan zijn de slagbomen bij de in- en uitgang vervangen door zogenoemde snelvouwhekken. Dat zijn hekwerken die alleen open gaan als het gewicht van een auto ervoor staat en waar dus niet simpel in- en uitgelopen kan worden. Ook de toegang tot de trapportalen is van buiten af alleen mogelijk met behulp van het parkeerkaartje. Op die manier is de toegang voor mensen die er niets te zoeken hebben natuurlijk niet volstrekt onmogelijk gemaakt, maar wel aanmerkelijk beperkt. En tenslotte is er, zoals hierboven al aangegeven, permanent toezicht in de garage, met personele bezetting door het parkeerbedrijf maar ook met camerabewaking, 24 uur per dag. Uiteraard is er ook aan andere vormen van veiligheid, zoals verkeersveiligheid en brandveiligheid veel aandacht besteed: in geval van een calamiteit vervallen alle automatische sloten op de deuren.
Openingsuren, betaald parkeertijden en tarieven Om het gebruik van de parkeergarage ook buiten de betaald parkeertijden zo aantrekkelijk mogelijk te maken zijn de tarieven en betaaltijden in de parkeergarage gelijk gehouden aan die op straat. Dat betekent dat u ook buiten betaald parkeertijden gewoon van de garage gebruik kunt maken zonder extra parkeergeld te betalen. Net als op het Molenplein, waar u na 18.00 uur (op donderdag na 21.00 uur) ook gratis kunt parkeren. In de parkeergarage is bovendien tijdens openingsuren altijd personele bezetting aanwezig van het parkeerbedrijf PCH. Alleen 's nachts is die personele bezetting niet aanwezig en daarom geldt er toch een beperking van de openingsuren van de garage. Die openingsuren zijn:
+ Maandag t/m donderdag: 7.00 tot 22.00 uur; + Vrijdag en zaterdag: 7.00 tot 2.00 uur 's nachts (Zondags gesloten, uitzonderingen daargelaten). Deze openingsuren gelden alleen voor het inrijden; uitrijden van de garage is 24 uur per dag mogelijk. U kunt dan met uw parkeerkaartje de deur van één van de trappenhuizen openen. Aangepast tarief in de eerste weken
Gedurende de maand maart geldt een aangepast parkeertarief. Dit is omdat gedurende deze dagen iedereen nog aan het gebruik van de garage en van de apparatuur zal moeten wennen. Dat geldt voor u als gebruiker, maar dat geldt evenzeer voor het parkeerbedrijf en voor de gemeente als opdrachtgever. Tot en met zaterdag 31 maart zal daarom een half uurtarief gelden in de garage: 0,40 cent per uur, 0,80 cent voor 4 uur en EUR 1,50 per dag. Vanaf 2 april geldt dan het volledige tarief dat u kent van het straatparkeren. Ook voor abonnementhouders zal in deze eerste weken een aangepaste regeling worden getroffen.
Aanschaf abonnementen
Vanaf maandag 5 maart kunnen bij het parkeerservicebureau van het parkeerbedrijf PCH abonnementen worden aangeschaft (Gashoudersplein 2, tel. 0513-656080). De volgende abonnementen zijn beschikbaar:
1. Onbeperkt abonnement: 24 uur per dag en 7 dagen per week in- en uitrijden.
De aanschafprijs is EUR 50,- voor een maandabonnement of EUR 550,- voor een jaarabonnement.
2. Werkdagabonnement: geldig op maandag t/m vrijdag van 7.00 tot 18.00 uur. Kosten zijn EUR 30,- voor een maandabonnement of EUR 330,- voor een jaarabonnement. Met een werkdagabonnement kunt u wel altijd uitrijden, ook na 18.00 uur of in het weekend. Alleen moet u dan via de automaat bijbetalen voor extra geparkeerde uren op donderdagavond of op zaterdag. De betaald parkeertijden en -tarieven in de garage zijn gelijk aan die op straat.
Bij de aanvraag dient u een legitimatie en het kentekenbewijs van uw auto mee te nemen. De kosten moeten contant of per pinbetaling worden voldaan. PCH is geopend op de betaald parkeertijden: op werkdagen van 9.00 tot 18.00 uur, op donderdagavond tot 21.00 uur en zaterdags van 9.00 tot 17.00 uur.
Afronding werkzaamheden bij uitrit
Zoals boven aangegeven zal het werk aan de afronding van het Geerts Willigenplein nog een aantal weken in beslag nemen. Met name bij het uitrijden van de garage zal dat tot half april nog gevolgen kunnen hebben. De Kleine Kerstraat zal tot het einde van het werk incidenteel worden gebruikt als inrit voor zwaar werkverkeer, en zal daarom pas als laatste van nieuwe bestrating worden voorzien. Dat kan in de eerste weken van openstelling tot gevolg hebben dat tijdelijke voorzieningen getroffen moeten worden voor het uitrijden van de garage.