Gemeente Leeuwarden

Straatnamen Vrijheidswijk Straatnamen Vrijheidswijk

Nieuwe straatnamen vastgesteld

Bron: Gemeente Leeuwarden (13-03-2007) Burgemeester en wethouders hebben op 13 maart nieuwe straatnamen vastgesteld. Het betreft straten op het terrein van het voormalige Sint Bonifatius Hospitaal, het bedrijventerrein Newton, het bedrijventerrein Businesspark, de Vrijheidswijk en Techum. De toegangsbrug van de wijk Blitsaerd heet voortaande Blitsaerderbrêge. Ook besloot het college om twee namen - Harmoniebrug en Haniaplein - in te trekken. Het betreft een ongebouwde brug en een plein dat niet is ingericht zoals gepland. Tot slot is de straatnaam Lêste Eker herbenoemd tot De Eker.
Sint Bonifatius Hospitaal-terrein
De nieuwe straatnamen voor op het terrein van het voormalig Sint Bonifatius Hospitaal zijn: Bonnehosstraat, Liobastraat, Humilitasstraat, Gertrudisstraat en Maximillastraat. De naam Bonnehosstraat verwijst naar de Leeuwarder naam van het voormalige ziekenhuis. Lioba was de naam van de nicht en helpster van Bonifatius. Verder zijn benoemd de eerste zusters van het (oude) Bonnehos: Humilitas, Gertrudis en Maximilla. Zij werden in 1883 vanuit Munster hierheen gezonden. Hiermee blijft een relatie met het verleden van dit terrein bestaan.

Bedrijventerrein Newton
De nieuwe straatnamen voor op het terrein van het bedrijventerrein Newton zijn: Nobelweg en Curieweg. Genoemd naar de ontdekker van het dynamiet - Alfred Nobel (1833-1896) - en de ontdekker van het radium - Marie Curie (1867-1934). Het thema in deze wijk is `ontdekkers en wetenschappers'.

Bedrijventerrein Businesspark
De nieuwe straatnaam voor op het bedrijventerrein Businesspark is: Piter Terpstrawei.
Het thema is `schrijversnamen die iets met Leeuwarden te maken hebben'.

Vrijheidswijk
De nieuwe straatnamen voor de Vrijheidswijk zijn: Luisterpostpad, Frijheidsfeart en Johannes Kolffplein. De naam Luisterpostpad is toegekend aan een nieuw fietspad ter hoogte van de knik in de Canadezenlaan naar de Bonkefeart, kruisend de Robinsonstraat. De naam Frijheidsfeart is toegekend aan een nieuwe aftakking van de Bonkefeart ter hoogte van de Canadezenlaan/Robinsonstraat. De naam Johannes Kolffplein is toegekend aan een nieuwe straat vanaf de Canadezenlaan voor o.a. de nieuwe supermarkt. Het thema van deze wijk is `het verzet in de bezettingsjaren in Friesland'.

Techum
De nieuwe straatnamen voor de wijk Techum zijn: Hameie (inrijhek); Greide (grasland); Kerbiel (verbindingsbalk); Blinen (vensterluiken). De indeling van vier straten in Techum worden bij nader inzien anders ingevuld; aan het eind van elk lang gedeelte van deze straten komt een paal te staan, zodat auto's niet kunnen doorrijden. Daarom is het verstandig om de lange gedeelten apart te benoemen. In de wijk Techum is gekozen voor het deelthema `de Friese boerenplaats' (o.a. onderdelen).

De Eker
De straatnaam de Lêste Eker is herbenoemd tot De Eker. Aan de nieuwbouw in Goutum(noord) - naast de Himpenserdyk - is in 2005 de straatnaam Lêste Eker toegekend. 'Het laatste stuk grond' dat hier bebouwd kan worden. Anderhalf jaar later blijkt er toch veel weerstand te bestaan tegen deze naam. De weerstand ligt in het feit dat velen het associëren met het idee 'Laatste rustplaats' of 'Dodenakker'.