NEN


ISO-richtlijn voor projectmanagement in de maak

dinsdag 13 maart 2007, 10:03

De mondiale normalisatie-instelling ISO heeft in februari 2007 haar goedkeuring gegeven voor de oprichting van een commissie op het gebied van projectmanagement. Deze projectcommissie ISO/PC 236 heeft tot taak een richtlijn te ontwikkelen die alle aspecten van projectmanagement omvat.

ISO heeft dit besloten op basis van een positieve uitslag van een onder haar leden gehouden stemming. De Amerikaanse normalisatie-instelling ANSI neemt het secretariaat van de ISO projectcommissie voor haar rekening, terwijl BSI, de normalisatie-organisatie in het Verenigd Koninkrijk, het voorzitterschap bekleedt.

Waar gaat de richtlijn op in?
De te ontwikkelen richtlijn biedt een algemene leidraad op het gebied van de planning en de uitvoering van projecten en de toepassing van projectmanagement technieken. De richtlijn is vooral van belang voor industriële projecten en voor projecten in de publieke sector. De managementproblemen die in verschillende projectomgevingen spelen, komen aan de orde en ook mogelijke oplossingen voor die problemen. De richtlijn biedt handvaten op het gebied van de principes en de procedures die relevant zijn voor organisaties van elke mogelijke omvang, maar behandelt tegelijkertijd niet alle aspecten van elke type en grootte van een project.

Waarom deze richtlijn?
De laatste jaren is er wereldwijd een toename van sectorspecifieke normen geweest. Wat hier echter ontbreekt, is een overkoepelende norm waarin de algemene principes en de procedures van projectmanagement neergelegd zijn.
Daarnaast geldt dat de schrijvers van deze normen niet een gemeenschappelijke vocabulaire hebben gehanteerd. Het resultaat hiervan is dat termen en definities die in de diverse normen voorkomen een verschillende interpretatie hebben gekregen.

Voor wie is de richtlijn bedoeld?
NEN, het centrum van normalisatie in Nederland, brengt de ontwikkeling van deze ISO-richtlijn voor projectmanagement onder de aandacht van de Nederlandse markt en benadert momenteel de belanghebbende partijen in Nederland. Dit zijn partijen die zich richten op onderwerpen als (project)management, managementmethoden, ontwerp, planning, management uitvoering, organisaties en methoden, begroting, budgettering, inkoop en handel.

Belangstelling?
Heeft u belangstelling voor dit onderwerp en/of wilt u als Nederlandse belanghebbende partij uw invloed uitoefenen op dit mondiale initiatief? Dan kunt u voor meer informatie contact opnemen met businessdevelopment@nen.nl, Margreeth van Donk, telefoon (015) 2 690 429 of Anita van den Berg, telefoon (015) 2 690 372.