VVD


13-3-2007

Monopolies Buma Stemra's blijven bestaan

Vandaag heeft het Europees Parlement ingestemd met het Levai rapport over organisaties die auteursrechten innen over online muziekdiensten, zoals Buma Stemra in Nederland.

Toine Manders: "Er staat veel op het spel voor een kleine club mensen, het Parlement heeft zich door hen laten misbruiken door in een uitzonderlijk hoog tempo het rapport te behandelen waardoor van een zorgvuldige afweging geen sprake was. Nu wordt er vooral rekening gehouden met de bestaande monopolies van de beheersorganisaties".

Manders heeft voornamelijk moeite met het ontbreken van een antwoord op het voorstel van de Europese Commissie om de monopolies van de collectieve beheersorganisaties (CBO) aan te pakken. Het rapport van het Parlement wil een democratische, doorzichtige en controleerbare leiding van de collectieve beheersorganisaties, maar durft geen maatregelen voor te stellen die dit streven ook kunnen bereiken. "Alleen een systeem van aanbestedingen zal de doelstellingen van het rapport écht verwezenlijken" stelt Manders.

De Nederlandse Mededinging autoriteit (NMa) publiceerde onlangs de resultaten van een onderzoek naar de tarieven van de collectieve beheersorganisaties (zoals Buma Stemra). Hierin stelt de NMa dat het niet goed mogelijk is om te beoordelen of de tarieven van collectieve beheersorganisaties excessief zijn. Zonder een meer specifieke vorm van toezicht zijn de tarieven niet op een zinvolle wijze te beoordelen. Daarnaast verschillen de uitgangsposities van de monopolisten in de lidstaten waardoor ze niet met elkaar te vergelijken zijn. Toine Manders reageert: "Uit het onderzoek blijkt dat potentieel misbruik van de machtspositie van de collectieve beheersorganisaties in Europa moet worden vermeden. Met de aanbeveling waarmee het Parlement vandaag akkoord is gegaan wordt dat niet bereikt."