Rechtbank Maastricht


Ladingdiefstallen

Vandaag heeft de rechtbank te Maastricht uitspraak gedaan in het proces dat het openbaar ministerie heeft aangespannen tegen een vijftal personen die zij verdenkt van grootscheepse ladingdiefstal en heling evenals een drietal personen die zijdelings hierbij betrokken zouden zijn.

De vijf hoofdverdachten zijn door de rechtbank allen veroordeeld voor lidmaatschap van een criminele organisatie. Daarnaast zijn de drie verdachten die volgens de rechtbank de diefstallen hebben gepleegd hiervoor veroordeeld, is één verdachte veroordeeld voor de heling van vrachtwagens en ladingen en één verdachte voor medeplichtigheid bij deze feiten.

De door de rechtbank opgelegde straffen variëren van 8 jaar voor de leider van de criminele organisatie tot 2 jaar waarvan 6 maanden voorwaardelijk voor de medeplichtige. Het verschil in strafmaat is het gevolg van meerdere per verdachte afwijkende omstandigheden zoals de verschillende rollen die de diverse personen hebben bekleed, het verschil in tijd gedurende welke men bij de criminele organisatie betrokken is geweest, het aantal strafbare feiten dat men heeft gepleegd en het al dan niet hebben van een criminele voorgeschiedenis.

Georganiseerde misdaad is in de ogen van de rechtbank een van de schadelijkste vormen van criminaliteit. Deze wordt doorgaans niet gepleegd door mensen die geen enkele andere optie meer menen te hebben of door mensen die onder invloed van een hevige emotie voor korte tijd de grenzen niet meer zien. Zij wordt juist gepleegd door mensen die een koele berekening en/of inschatting hebben gemaakt van de risico's en de opbrengsten en tot de conclusie zijn gekomen dat misdaad loont.

Om te voorkomen dat die inschatting in de toekomst weer op dezelfde manier zal uitvallen is een straf die aan duidelijkheid niets te wensen overlaat op zijn plaats. De rechtbank heeft gemeend met de door haar opgelegde straffen aan die noodzaak tegemoet gekomen te zijn.

Naast de hoofdverdachten stonden ook drie personen terecht die niet rechtstreeks, of slechts zeer indirect, bij deze diefstallen waren betrokken maar daar wel van hebben geprofiteerd. Aan hen zijn taakstraffen opgelegd van 100 en 20 uur terwijl één verdachte is vrijgesproken.

Bron: Rechtbank Maastricht Datum actualiteit: 13 maart 2007 Naar boven