Provincie Zuid-Holland

Vier partijen praten verder over coalitie Gedeputeerde Staten Zuid-Holland

CDA, VVD, PvdA en SGP/CU praten de komende tijd verder over de mogelijkheid om een coalitie te vormen voor het college van Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland. Asje van Dijk heeft als 'informateur' van het college de afgelopen dagen met de lijsttrekkers van alle Zuid-Hollandse partijen gesproken. In die gesprekken is gekeken naar de meest wenselijke combinaties gegeven de verkiezingsuitslag.

Tijdens de gesprekken is naar voren gekomen dat de drie eenmansfracties politiek geen ambitie hebben om deel uit te maken van het college. Groen Links heeft dat wel, maar heeft als kleine partij geen electorale winst geboekt. De drie zittende partijen; CDA, VVD en PvdA hebben voldoende draagvlak om een bestuur te vormen, maar willen rekening houden met kleinere partijen die de afgelopen verkiezingen winst hebben geboekt. Zij zijn voornemens om samen met SGP/CU een coalitieprogramma te ontwikkelen. (SGP en ChristenUnie gaan als één fractie verder.) De vier fracties hebben met de SP, die ook groeide tijdens de verkiezingen, afgesproken de punten van verschil nog nader te verkennen voordat het coalitieakkoord verder ontwikkeld wordt.

Streven is om het coalitieakkoord en de gedeputeerden te presenteren tijdens de vergadering van Provinciale Staten op 25 april aanstaande.

Bron: afdeling Communicatie - 441 66 22