CDA Utrecht

P E R S B E R I C H T

CDA Utrecht, 13 maart 2007

CDA wil positie van de wijkagent in Utrecht versterken

De raadsleden van de CDA gemeenteraadsfractie hebben zaterdagavond een dienst meegedraaid met de wijkagenten in de politiedistricten van de stad.

Hierbij is het belang van het werk van de wijkagent binnen de politie-organisatie is voor de fractie nog eens extra duidelijk in beeld gekomen. Als de politie binnen de stad Utrecht gedurende dit jaar gereorganiseerd gaat worden, staat voor het CDA vast dat de politiezorg in de wijken in elk geval goed op niveau moet blijven.

De wijkagent doet goed werk, wordt gekend in de wijk, en is een belangrijke schakel in het voorkomen en oplossen van problemen in de wijk. Hij of zij moet echter wél de middelen krijgen om zijn werk goed te kunnen doen. De fractie heeft de indruk dat de agent nog te vaak 'met handen en voeten gebonden' is. Hij moet wél met heel veel instanties samenwerken en overleggen, maar uiteindelijk pakken die samenwerkingspartners niet altijd doortastend hun taak op, er valt een gat en blijft het probleem toch vaak op het bordje van de politie liggen. Veel problemen zijn drugsgerelateerd, maar het CDA heeft de indruk dat dit niet de hoogste prioriteit heeft bij de politie.

De CDA-raadsleden hoorden bijvoorbeeld hoe bij problemen met jeugdige delinquenten of bij huiselijk geweld het probleem voor de agent zonneklaar is, maar dat hij of zij vaak erg afhankelijk is van daadwerkelijk ingrijpen door bijvoorbeeld jeugdzorg of welzijnsinstellingen en reclassering.

De wijkagent zou, wat het CDA betreft, nog meer positie mogen krijgen binnen de zogenaamde 'case-overleggen' over individuen en kan ook soms een duidelijk sussende rol vervullen bij buurtconflicten of concrete incidenten. Het CDA heeft in de praktijk het nut en het effect van cameratoezicht gezien.

Daarnaast vinden de gemeenteraadsleden dat doorgegaan moet worden met, soms, onconventionele methoden om de probleemjeugd in verschillende Utrechtse wijken adequaat aan te pakken. Een harde repressieve politie-aanpak, maar ook het inzetten van positieve rolmodellen richting probleemjongeren kan helpen om hen op het rechte spoor te krijgen.

De fractie is erg positief over het meewerken met de wijkagenten en wil graag in de gemeenteraad gebruik maken van de opgedane kennis en ervaring.

Inlichtingen: Eiko Smid, 06- 10683150, Raadslid, Commissie Bestuur en Veiligheid.

Fractiebureau CDA Utrecht, cda@utrecht.nl of 030 286 11 23.