Gemeente Lopik

Uitweg

Uitbreiding en bestemmingsplan Uitweg

Uitweg is een kleine kern binnen de gemeente Lopik aan de Lopikerweg Oost gelegen tussen Lopik en Lopikerkapel.

In het vorige streekplan van de provincie Utrecht was aan de zuid-westzijde van de kern Uitweg een verruiming in de stedelijke contour opgenomen. In het geldend streekplan van de provincie Utrecht 2005-2015, is deze contour verlegd naar de noordoostzijde van de kern. Kortom, hier is een mogelijkheid om de kern Uitweg met woningbouw uit te breiden.

Op dit moment zijn er plannen om aan de noordzijde van de Batuwseweg de kern uit te breiden op de plaats van de voormalige bedrijfspercelen van de Van Ieperen Groep en Stema en de daarachter gelegen agrarische gronden.

De gemeente Lopik heeft met het oog op de beoogde nieuwbouw in Uitweg besloten om in dezelfde procedure het bestemmingsplan voor de gehele kern Uitweg te herzien.

Het bestemmingsplan van de kern Uitweg is sterk verouderd en bestaat het zelfs uit verschillende onderdelen. Dit verouderde beleid heeft tot gevolg dat er op dit moment veel bouwvergunningen enkel verleend kunnen worden door een vrijstellingsprocedure ex. artikel 19 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening.

Momenteel bevinden zowel het nieuwe bestemmingsplan als het uitbreidingsplan zich in de laatste fase van de ontwikkeling. Het nieuwbouwplan bevat ongeveer 30 à 40 woningen in diverse prijsklassen. Over eventuele toewijzingsprocedures valt op dit moment nog niets te zeggen. De verwachting is dat er eind maart 2007 een inspraakprocedure gestart kan worden waarbij de plannen zullen worden voorgelegd aan de bewoners van Uitweg en andere belanghebbenden.


* Uitbreiding Uitweg