Provincie Noord-Brabant


/Brabantlaan 1
Postbus 90151
5200 MC 's-Hertogenbosch
Telefoon (073) 681 28 12
Fax (073) 614 11 15
info@brabant.nl
www.brabant.nl

|Openbare besluitenlijst                           |
|Vergadering Gedeputeerde Staten                   |
|d.d. 13 maart 2007                                |


1. Consulent Beeldende Kunst
De provincie stimuleert projecten rond het thema beeldende kunst en vormgeving. Daarbij zijn kunstenaars en gemeenten betrokken. Mevrouw J. Kostermans zal ook in 2007 het provinciale beleid Beeldende Kunst en Vormgeving als consulent blijven stimuleren. Daartoe hebben GS besloten.

2. Rapport Structurele bevolkingsdaling
Het inwonertal van Noord-Brabant zal de komende 25 jaar nog groeien, maar loopt daarna terug. In 2050 zal Noord-Brabant de huidige bevolkingsomvang hebben. Dat blijkt uit het rapport 'Structurele bevolkingsdaling. Een urgente nieuwe invalshoek voor beleidsmakers'. Een provinciaal onderzoek naar dit thema, met speciale aandacht voor regiospecifieke aspecten en beleidsmatige consequenties, is in juni 2007 gereed.

3. Studiereizen
Twee provinciemedewerkers zullen deelnemen aan het Europees Congres 'Digitale Langzeitarchivierung' in Frankfurt am Main. De Deutsche Nationalbibliotheek organiseert dit congres in het kader van het Duitse EU-voorzitterschap samen met nestor-Kompetenznetzwerk Langzeitarchivierung. Van 21 tot en met 25 maart 2007 brengt een bestuurlijke delegatie onder leuding van de Commissaris van de Koningin een werkbezoek aan Turkije. Van 9 tot en met 23 maart zal een ambtelijke factfinding missie ter voorbereiding van het bezoek naar Turkije gaan. GS hebben ingestemd met de ambtelijke deelname van een 3-daags congres in Stockholm. De toepassing van biobrandstoffen en welke infrastructuur hiervoor nodig is, staan tijdens dit congres centraal.

4. Congres Maintenance Valley
De provincie verleent medewerking aan een internationaal congres over vliegtuigonderhoud dat in mei in Breda gehouden wordt. Initiatiefnemer is Lockheed Martin, de bouwer van de Joint Strike Fighter. Het ministerie van Economische Zaken heeft Brabant en Zeeland gevraagd de organisatie te ondersteunen. GS zijn daartoe bereid en willen tijdens het congres Brabant als vestigingsplaats promoten. Daarvoor is maximaal E25.000,- beschikbaar gesteld. Er worden ruim 200 sleutelfiguren verwacht uit het bedrijfsleven en defensie.

5. Afspraken Suikerunie Dinteloord
Alhoewel de vloeivelden van Suiker Unie in de groene hoofdstructuur liggen, mag dit de bedrijfsvoering en -ontwikkeling niet hinderen. Wanneer een wijziging van het bestemmingsplan leidt tot planschade, kan een claim bij de provincie worden ingediend. De provincie zal zich ook voor de langere termijn inspannen om een oplossing te vinden voor de vloeivelden waarbij de ontwikkeling van het Agro & Foodcluster West-Brabant wordt betrokken. Deze afspraken heeft de provincie met Suiker Unie gemaakt en in een brief vastgelegd. GS hebben deze afspraken bekrachtigd.


6. Project Mainportcorridor Zuid (PMZ)
De provincie gaat ambtelijk en bestuurlijk participeren in het project project Mainportcorridor Zuid. Dat hebben Gedeputeerde Staten besloten. Dit project is gericht op de A4 als doorstroomroute voor vrachtverkeer tussen Rotterdam en Antwerpen. Voorwaarde voor de provincie is dat niet alleen wordt gekeken naar vervoer over weg, maar ook over water en spoor. Centraal in de aanpak staan innovatieve vormen van samenwerking tussen private en publieke partijen. Vooralsnog doet de provincie geen toezegging over deelname aan de door PMZ nagestreefde publiekprivate samenwerking.

7. Project Spoorhaven in Roosendaal
GS delen het gemeentebestuur van Roosendaal mee dat er een bedrag van E6 miljoen als bijdrage in het tekort op het project Spoorhaven in Roosendaal is gereserveerd. Dit onder de voorwaarde dat ook de gemeente en het Rijk een bijdrage leveren en dat bij gunstige exploitatieresultaten het bedrag van de bijdrage, dan wel een deel daarvan, naar de provincie terug zal vloeien.

8. Samenwerking gladheidsbestrijding regio West
In West-Brabant willen GS de gladheidsbestrijding gezamenlijk met Rijkswaterstaat en de gemeente Breda aanbesteden. Voorheen deden deze overheden dat apart van elkaar. Een dergelijke gezamenlijke aanbesteding leidt naar verwachting tot een kostenreductie in de administratieve kosten en een mogelijk aanbestedingsvoordeel.

9. Risico's voormalige stortplaatsen
In het kader van hun verantwoordelijkheid voor het beheer van gesloten vuilstortplaatsen laten GS onderzoek verrichten. Gedeputeerde Staten geven adviesbureau Geofox Lexmond opdracht om het project "Bepaling van risico's bij ca 600 voormalige stortplaatsen in Noord-Brabant" af te ronden.

10. Subsidie Duurzaam Brabant
Voor de subsidieregeling 'Naar een Duurzaam Brabant' hebben Gedeputeerde Staten de subsidieplafonds 2007 vastgesteld. Voor het programmadeel 'Naar een Duurzaam Brabant' is het plafond E350.000,- en voor het onderdeel 'Lerend naar een Duurzaam Brabant' E240.000,-.

11. Vergunningverlening veehouderijen
Er wordt E597.000,- uitgetrokken om te voorkomen dat er problemen ontstaan bij de milieuvergunningverlening van de 40 veehouderijen met brijvoer die onder het provinciaal gezag in het kader van de wet Milieubeheer vallen. Dat hebben GS besloten. Daarvoor worden via een Europese aanbesteding externe juristen ingehuurd. De situatie ontstond door een onverwachts groot aantal aanvragen voor milieuvergunningen die specifieke kennis van wet- en regelgeving vragen.

12. Financiële positie Provincie.
Als handreiking aan de (nieuwe) statenleden hebben Gedeputeerde Staten een notitie opgesteld over de financiële positie van de provincie. Daarin worden tevens enkele financiële scenario's en keuzemogelijkheden op een rij gezet.


13. Provinciale jaarstukken 2006
De tekst voor de jaarstukken 2006 zijn door GS vastgesteld en worden voor bespreking toegestuurd aan alle nieuwe statencommissies. De rekeningscommissie bespreekt de stukken op 27 april en de andere commissies op 11 mei. Op 29 mei liggen de jaarstukken ter behandeling voor in Provinciale Staten. De jaarstukken 2006 bestaan uit het provinciale jaarverslag en de jaarrekening. Hiermee leggen GS verantwoording af aan Provinciale Staten over het gevoerde beleid en beheer in 2006.
De jaarrekening sluit af met een batig saldo van E44,8 miljoen. Dit bedrag wordt toegevoegd aan de algemene reserves.

14. Bedrijventerrein Steenbergen
De provincie wil meewerken aan de plannen van afvalverwerker Jaartsveld in Steenbergen om het bedrijf op het terrein aan de Dinteloordseweg in deze gemeente uit te breiden van 8000 m² naar 12.000 m². Om deze uitbreiding mogelijk te maken is een afwijking van het streekplan noodzakelijk. Over het voorgenomen besluit vragen Gedeputeerde Staten advies aan de Provinciale Planologische Commissie.

15. Natuur in randen van akkers en weilanden
De Brabantse boeren geven de natuur langs de randen van sloten nieuwe kansen door het project actief randenbeheer 2007-2013. Gedeputeerde Staten stellen in het totaal E7.108 miljoen beschikbaar om 2500 kilometer bufferstrook langs watergangen in de weilanden en akkers aan te leggen. Dat verbetert de waterkwaliteit en geeft kansen aan planten -en dierensoorten. De ZLTO en de Brabantse Waterschappen dragen ook bij aan het project. Verwacht wordt dat circa 1500 agrarische ondernemers gaan deelnemen aan het project.

16. Beleidsregel sociale participatie
Per Brabantse regio stellen Gedeputeerde Staten in 2007 een subsidiebedrag van maximaal E150.000 beschikbaar voor projecten op het gebied van sociale participatie. De regio's kunnen voorstellen indienen die gebaseerd zijn op de thema's uit de provinciale koepelnota sociale en culturele ontwikkeling, leefbaarheid, armoedebestrijding, senioren in Brabant, jeugdwerkgelegenheid en de WMO.

17. Ultra verse sappen
Frissland te Uden krijgt uit het Uitvoeringsbudget Economisch Beleid een bijdrage van maximaal E161.500 voor het ontwikkelen van een nieuwe productenlijn voor verse sappen. Het gaat om een innovatief project waarbij hoogwaardige producten ontwikkeld worden die binnen 7 dagen gedistribueerd worden. Er wordt samengewerkt met de landbouwuniversiteit Wageningen.

18. Ruimtelijke plannen
De gemeente Lith krijgt een verklaring van geen bezwaar voor de bouw van 2 ruimte voor ruimte woningen, de gemeente Cuijk krijgt een verklaring van geen bezwaar voor de aanleg van een amfibieenpoel, de gemeente 's-Hertogenbosch voor de bouw van 7 woningen met garage, de gemeente Alphen-Chaam voor het woonzorgcomplex Leyakkers, de gemeente Hilvarenbeek voor de bouw van 11 grondgebonden, 7 geschakelde woningen en 4 bungalows en de uitbreiding van een productiehal, de gemeente Loon op Zand krijgt een verklaring van geen bezwaar voor de aanleg van een afwateringssloot Molenwijck Zuid, de gemeente Gemert-Bakel voor een ruimte- voor ruimtewoning, GS onthouden goedkeuring aan het bestemmingsplan partiele herziening buitengebied St. Michielsgestel, Beusingedijk 8, Den Dungen, nemen een herzieningsbesluit over het bestemmingsplan Babylonienbroek, gemeente Aalburg.


---- --