Provincie Gelderland

PERSBERICHT

Nr.2007-155

Arnhem,13 maart 2007

VERZAMELPERSBERICHT GEDEPUTEERDE STATEN VAN 13 MAART 2007

GELDERLAND ALGEMEEN
Onderzoek Egalisatiefonds voor verdrogingsbestrijding (C11) GS gaan onderzoeken of de middelen uit het Egalisatiefonds breder ingezet kunnen worden. GS willen daarmee de intensivering van de verdrogingsbestrijding een flinke impuls geven. Daarmee geven ze uitwerking aan de nieuwe werkwijze 'Provinciale werkwijze herstel natuurgebieden met verdrogingsproblemen provincie Gelderland'. In overleg met waterschappen en terreineigenaren hebben GS een TOP-lijst opgesteld met 35 gebieden waar verdroging op de korte termijn zal worden aangepakt. Deze 35 gebieden worden voor 2013 hersteld. GS onderzoeken welke mogelijkheden er zijn om de grondwaterheffing, waaruit het Egalisatiefonds wordt opgebouwd, in te zetten. De middelen uit het Egalisatiefonds grondwaterheffing 2006 zijn gebruikt voor dekking van kosten voor het provinciale grondwatermeetnet, het provinciale register van grondwateronttrekkingen, het landelijke grondwaterinformatiesysteem en de kosten van adviezen over schademeldingen als gevolg van grondwateronttrekkingen. Jaarlijks is ruim ¤ 1,0 mln. beschikbaar voor bestrijding van de verdroogde natte natuur.

REGIO STEDENDRIEHOEK
Nu ook akkoord Provincie voor uitwerking Project De IJsselsprong (C6) In navolging van de gemeenteraden van de gemeenten Brummen, Voorst en Zutphen, hebben nu ook Gedeputeerde Staten het programma van eisen (pve) voor het project de IJsselsprong vastgesteld. Hierin zijn de bestuurlijke uitgangspunten voor de nadere uitwerking van het project beschreven. De deelnemende partijen gaan nu de uitdaging aan om de Gelderse doelen op het gebied van water, wonen, infrastructuur en landschap samen uit te werken. Het project heeft nu nog een behoorlijk abstract karakter. Dat leidt tot onduidelijkheid en onzekerheid bij de bewoners en (agrarisch) ondernemers in het gebied. De stuurgroep kan zich dat goed voorstellen en ziet het dan ook als haar verantwoordelijkheid om het proces op een zorgvuldige en duidelijke manier te vervolgen om die onduidelijkheid en onzekerheid weg te nemen. Geen dijkverleggingen maar een hoogwatergeul: dat is volgens provincie Gelderland, regio Stedendriehoek, gemeenten Brummen, Voorst en Zutphen en Waterschap Veluwe de beste oplossing om het gebied tussen Cortenoever en Voorsterklei te ontwikkelen tot een gebied met ruimtelijke kwaliteit. In 2006 hebben zij dit idee gebundeld in een project met de naam 'De IJsselsprong'.

STATENVRAGEN
Gedeputeerde Staten hebben Statenvragen beantwoord over de volgende onderwerpen: Namens de SP zijn vragen gesteld over 'Bomenkap langs provinciale wegen in de Achterhoek' (A2) De beantwoording van Statenvragen is vanaf woensdag na te lezen op www.gelderland.nl in het menu 'provinciale staten 'onder 'vergaderingen'.