Openbaar Ministerie

Geen strafrechtelijke vervolging chattende politiemedewerker

Haarlem, 13 maart 2007

Geen strafrechtelijke vervolging chattende politiemedewerker

Het openbaar ministerie te Haarlem heeft onderzoek verricht naar de gedragingen van een medewerker van de politie van het korps Kennemerland. Aanleiding voor dit onderzoek was een uitzending van Peter R. de Vries waarin was te zien dat deze medewerker via een chatsessie op internet een sexueel getinte afspraak met een minderjarig meisje trachtte te maken.

Het onderzoek, dat door het korps Noord-Holland Noord in samenwerking met korps Kennemerland en onder leiding van het Openbaar Ministerie te Haarlem nevenvestiging Schiphol is verricht, heeft geen aanwijzingen opgeleverd voor andere pogingen van de medewerker om via chatsessies contact te krijgen met minderjarigen.

Zoals ook al tijdens de uitzending duidelijk werd had de medewerker in werkelijkheid geen chatcontact met een minderjarig meisje maar met een volwassen man die zich voordeed als minderjarig meisje.

Het Openbaar Ministerie is van mening dat de handelingen van de medewerker laakbaar zijn, juridisch gezien is echter geen sprake van een strafbaar feit. Om die reden zal het Openbaar Ministerie geen strafrechtelijke vervolging instellen, de zaak is geseponeerd.

Inmiddels heeft het politiekorps Kennemerland disciplinaire maatregelen getroffen tegen de betreffende medewerker.

De persofficier van justitie,

Mr. M. van der Heijden

Voor nadere vragen over dit bericht kunt u bellen met de persofficier van justitie. Deze is bereikbaar onder telefoonnummer 023 â 888 3333.

Haarlem, 13 maart 2007

Dit bericht is na te lezen op de website van het Openbaar Ministerie, www.om.nl/ap-haarlem.