Gerechtshof Arnhem


Veroordeling voor moord op vader

Vandaag heeft het gerechtshof Arnhem uitspraak gedaan in het hoger beroep dat door de officier van justitie was aangetekend tegen het vonnis van de rechtbank Almelo van 8 oktober 2004.

Bij de rechtbank
Bij dat vonnis werd B.L. D. vrijgesproken van betrokkenheid bij de dood van zijn vader, die op 12 september 2003, in het buitengebied van de gemeente Oldenzaal, op de grens van de gemeente Losser (of omgekeerd), door pistoolschoten om het leven werd gebracht. Na de vrijspraak door de rechtbank kwam B.L. D. op vrije voeten.

Bekennende verklaringen
In november 2005 meldde hij zich uit zichzelf bij de politie. Bij de politie en later die maand tegenover het hof, legde hij (alsnog) bekennende verklaringen af. Later trok hij deze bekentenissen weer in. Het hof houdt verdachte aan zijn bekennende verklaringen en komt mede op grond daarvan tot een veroordeling wegens moord.

Het hof neemt de bekennende verklaringen samen met het feit dat B.L. D. volgens zijn ontkennende verklaringen tot zeer kort voor de moord (twaalf minuten) nog samen met zijn vader is geweest maar geen deugdelijk alibi heeft willen geven voor de korte tijd tussen dat moment en het moment waarop de schoten vielen. Het pistool waarmee verdachtes vader werd doodgeschoten is gevonden. Het staat volgens het hof vast dat B.L. D., die dat ontkend heeft, kort voor 12 september 2003 in het bezit is geweest van een soortgelijk pistool.

Het hof laat ook tegen verdachte spreken dat hij volgens zijn zeggen pas in november 2003, op de dag van zijn arrestatie, hoorde dat zijn vader dood was terwijl hij op of na 12 september 2003 is ondergedoken. Gelet op de wijze waarop hij dat deed (met een valse identiteit, telefooncontact vermijdend) neemt het hof aan dat hij dat deed voor politie en justitie.

Dat er sprake zou zijn van een of meer mededaders vindt het hof niet bewezen.

Gevangenisstraf van 12 jaar
Tegen B.L. D. werd bij de rechtbank een gevangenisstraf van achttien jaar gevorderd en in hoger beroep zestien jaar. Het hof acht hem volledig toerekeningsvatbaar en veroordeelt hem tot een gevangenisstraf van twaalf jaar, een straf die aansluit bij de straffen die in vergelijkbare gevallen opgelegd plegen te worden.

Einde bericht

Nadere informatie
Sander van Ansem, persvoorlichter
telefoonnummer: 026 - 359 2315

LJ Nummer

BA0447

Bron: Gerechtshof Arnhem Datum actualiteit: 13 maart 2007 Naar boven