Koninklijke Nederlandse Schaakbond

Grootmeester Berkes wint Windesheim weekendtoernooi

Grootmeester Ferenc Berkes is winnaar geworden van het 16e Windesheim weekendtoernooi in Zwolle. Berkes scoorde samen met IM Andras Flumbort 5 punten uit 6 partijen. Ze werden gevolgd door een zestal spelers met 4½ punt, onder wie Friso Nijboer en Sipke Ernst.

Het Windesheim Weekendtoernooi schaken is een initiatief van de Stichting Bevordering Schaaksport Zwolle dat dit toernooi inmiddels voor de 16e keer organiseerde. Annette Roeters, lid van het College van Bestuur van VU-Windesheim, opende vrijdagavond 9 maart het toernooi door aan het eerste bord de eerste zet uit te voeren.

Het toernooi was zeer sterk bezet met acht grootmeesters en zes meesters. Het betekende dat vanaf de tweede ronde de titelhouders elkaar troffen; na de derde ronde had geen enkele speler nog een score van honderd procent. Op de zondagochtend won Berkes van Ikonnikov, de winnaar van vorig jaar, en kwam daarmee alleen aan kop. In de slotronde speelden Nijboer en Berkes tegen elkaar, de twee spelers met de hoogste ratings. In een spannende strijd probeerde Friso het wel, maar Berkes speelde solide en in een lopereindspel werd remise overeen gekomen. Flumbort won in de laatste ronde van IM Mads Boe (DEN) en kwam langszij bij zijn landgenoot. De derde plaats werd gedeeld door zes schakers onder wie Sipke Ernst en Friso Nijboer.

Matthijs van der Linden won de B-groep met een score van 5½ uit 6. Johan Redeker en Siebren Westra wonnen de ratingprijzen; zij mogen zich verheugen op een weekeinde Campanile BeNeLux voor twee personen.

Al met al een zeer geslaagde editie van het weekendtoernooi met dank aan Windesheim, de andere sponsoren, en de organisatie.

Meer informatie is te vinden op
http://www.schakeninzwolle.nl/weekendtoernooi/. Karel Schoenmaker

---

Koninklijke onderscheiding voor Roald Vahl

De Leiderdorpse jeugdschaakleider Roald Vahl (50) is op zaterdag 10 maart benoemd tot lid in de Orde van Oranje-Nassau. Vahl, in het dagelijks leven schoolleider van een basisschool, steekt al vijftien jaar bijna al zijn vrije tijd in het Leiderdorpse jeugdschaak.

Honderden kinderen uit Leiderdorp en omstreken hebben de beginselen van de schaaksport van Vahl geleerd. Aan zijn enthousiasme en kindvriendelijke aanpak heeft Schaakvereniging Leiderdorp (SVL), de club waar Vahl jeugdleider is, een van de grootste jeugdafdelingen van Nederland te danken. De doorstroming van oudere jeugdspelers naar de seniorenenafdeling van SV Leiderdorp is bovendien uitzonderlijk groot. SV Leiderdorp werd dankzij Vahl al tot driemaal toe de Leiderdorpse Sportvereniging van het Jaar.
Roald Vahl

Roald Vahl stimuleert de deelname van zijn pupillen aan regionale en landelijke wedstrijden en begeleidt op de vaste speelavond de vrijwilligers die ieder een groepje kinderen onder hun hoede hebben. Hij organiseert en begeleidt lokale en regionale jeugdtoernooien. In 2005 regisseerde hij in Leiderdorp zelfs het internationale jeugdschaaktoernooi Battle of the Giants, met 128 deelnemers uit vijf Europese landen.

Vahl heeft voor zijn club een uniek trainingssysteem ontwikkeld. Gevorderde jeugdspelers geven clubgenootjes met een lagere rating privéles. Deze intensieve aanpak heeft SV Leiderdorp een uitzonderlijk aantal regionale en landelijke titels opgeleverd. Maar het gaat Vahl niet alleen om wedstrijdsucces. Zijn positieve en persoonlijke benadering van elk kind zorgt ervoor dat ook de minder ambitieuzen en minder getalenteerden plezier houden in de denksport. Dit leidt tot langdurige clubtrouw en een hechte en sportieve band tussen de jeugdleden.

Voor Vahl kwam het lintje zaterdagavond als een complete verrassing. Eerder die dag was hij al benoemd tot erelid van SV Leiderdorp. Dit gebeurde tijdens het volwassenentoernooi van de wereldschaakdagen, een door hemzelf georganiseerd vierdaags schaaktoernooi ter gelegenheid van zijn 50ste verjaardag. De onderscheiding werd uitgereikt door de Leiderdorpse burgemeester Michiel Zonnevylle.

'Ik ben totaal verrast door dit eerbetoon', aldus de verheugde Roald Vahl in een eerste reactie. 'Graag wil ik benadrukken dat ik al deze dingen niet had kunnen doen zonder mijn echtgenote Ellen, die mij hiervoor de ruimte heeft gegeven.' Ook maakte de jeugdleider duidelijk waar zijn prioriteit ligt in het vrijwilligerswerk. 'Het is natuurlijk geweldig dat we met SV Leiderdorp zulke goede resultaten boeken. Maar het gaat mij in de eerste plaats om de gemeenschapszin. Het is belangrijk om samen bezig te zijn, om samen plezier te hebben.'

Een verslag is te lezen op
http://www.svleiderdorp.nl/artikel.php/1484.
Carien Overdijk

---

Erwin l'Ami speelt tegen Zappa

Grootmeester Erwin l´Ami heeft op dinsdag 6 en woensdag 7 maart een tijdverschilmatch gespeeld tegen het computerprogramma Zappa Reykjavik. De 21-jarige L´Ami (Elo 2594) speelde in het klassieke tempo, de computer kreeg daarentegen slechts een half uur bedenktijd. De match werd georganiseerd door de stichting Chess Events Maastricht en IKAT (Institute for Knowldege and Agent Technology) een onderzoeksinstutuut van de Universiteit Maastricht. Zie www.cs.unimaas.nl.

Voor aanvang van de eerste partij: Zappa operator Jos Uiterwijk - Erwin l'Ami

De twee partijen zijn gespeeld in het informaticagebouw van de Universiteit van Maastricht. Beide partijen eindigden in remise. De partijen kunnen met commentaar nagespeeld worden op de website van de stichting www.chessevents.nl. Daar vindt u tevens dagverslagen en beeldmateriaal.

---

leeftijdsgroep tussen de oudere jeugd en de jonge volwassenen in. Het boek zal in het eerstvolgende nummer van Schaakmagazine worden