Gemeente Ede

nummer 42 / Ede, 13 maart 2007

Ede doet mee aan startersleningen

De gemeenteraad heeft besloten om met ingang van 1 april 2007 VROM Startersleningen te verstrekken. Voor de lening komen alleen personen tot 30 jaar in aanmerking. Afhankelijk van de financiële draagkracht bedraagt de starterslening in de gemeente Ede maximaal 35.000.

De VROM Starterslening is een initiatief van gemeenten dat samen met de stichting Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten (SVn) is ontwikkeld. De VROM Starterslening biedt perspectief voor starters die op de lokale woningmarkt een huis willen kopen.

De Starterslening
De VROM Starterslening overbrugt het verschil tussen de aankoopkosten van de woning en het bedrag dat de starter maximaal kan lenen volgens de normen van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Het is een annuïteitenlening met een looptijd van 30 jaar. De gemeente en SVn bieden de VROM Starterslening aan als aanvulling op de eerste hypotheek van de starter.
De VROM Starterslening beweegt mee met de inkomensontwikkeling van de koper. De eerste drie jaar is de lening renteloos en aflossingsvrij. Daarna laat de klant het inkomen opnieuw toetsen om te bepalen welke lasten hij / zij kan betalen. Nieuwe inkomensruimte wordt gebruikt om eerst rente en daarna aflossing op de lening te voldoen. De verwachting is dat het inkomen van de koper dusdanig groeit, dat de klant na verloop van tijd de marktconforme rente en aflossing kan betalen.

Doelgroep
De VROM Starterslening is bedoeld voor jonge kopers met een maximale leeftijd van 30 jaar. De kosten voor het in eigendom verkrijgen van de woning mogen niet hoger zijn dan 200.000. De hoogte van de VROM Starterslening bedraagt maximaal 20% van de kosten voor het in eigendom krijgen van de woning. De maximale hoogte van de starterslening is 35.000.

Beknopt overzicht van het te doorlopen traject

* Koper meldt zich bij de gemeente voor doelgroepcheck en ontvangt bij positieve uitkomst het aanvraagformulier voor de VROM Starterslening.

* Koper al dan niet via makelaar/tussenpersoon stuurt complete aanvraag voorzien van de benodigde bijlagen naar SVn.
* SVn doet inkomenstoets en stuurt advies over hoogte van de VROM Starterslening naar gemeente.

* Gemeente wijst VROM Starterslening toe met de toewijzingsbrief. Daarin staat het definitieve VROM Startersleningbedrag vermeld.
* Makelaar/tussenpersoon stuurt dossier met toewijzingsbrief naar de eerste geldgever voor een offerte, of de koper meldt zich rechtstreeks bij de bank voor een offerte.

* Koper, makelaar/tussenpersoon stuurt SVn een exemplaar van deze offerte. Daarna brengt SVn aan koper de offerte voor de VROM Starterslening uit.

* De hypotheekakte(n) kunnen passeren bij de notaris.

Aanvragen
Belangstellenden kunnen vanaf 1 april 2007 een afspraak maken om een aanvraagformulier af te halen. Mensen kunnen op maandag, dinsdag en donderdag tot 12.00 uur contact opnemen met Ineke Keizer, telefoonnummer (0318) 680 631. Op woensdag en vrijdag kunnen belangstellenden tot 12.00 uur bellen met Erica Schrik, telefoonnummer (0318) 680 216.

---