Artis

Amsterdam, 13 maart 2007

Persbericht

En dat is 1
Voor het eerst in 10 jaar gorilla geboren in Artis

Vanochtend vroeg is Artisgorilla Binti bevallen van een gezonde baby. Het is nog niet bekend of het een meisje of een jongen is en de naam is dus nog niet gegeven. De baby heeft een mooie bos donker haar, ziet er gezond en stevig uit, drinkt goed, en moeder Binti houdt het jong heel zorgzaam en op een natuurlijke manier vast. Moeder en jong maken het goed. Ze zitten rustig in de groep. Voor Binti is dit haar eerste jong, maar ze heeft in haar leven al verschillende geboortes meegemaakt. We hopen nu dat Binti met al haar ervaring haar jong goed verzorgt en als voorbeeld kan dienen voor de andere twee aanstaande gorillamoeders.

Sinds de nieuwbouw van het Gorillahuis in 1999 investeert Artis in het creëren van een gezonde gorillagroep. Ouderschapstrainingen, geboortefilms en nieuwe gorillamannen. De vorige twee mannetjes slaagden er niet in de vrouwtjes te bevruchten, ondanks herhaalde pogingen. Op 23 september 2005 arriveerde gorillaman Akili (12) uit Serengeti Safaripark Hodenhagen (Duitsland) in Artis als leider van de harem. Akili maakte meteen indruk op de gorilladames Shindy, Dafina en Binti. Al snel zochten zij zijn gezelschap en zagen de verzorgers geregeld paringen. De sfeer in de groep was al gauw heel ontspannen. En begin dit jaar bleek dat alle drie de dames zwanger waren. Gorillas hebben een draagtijd van ongeveer 8,5 maand.

Moeder Binti (14) is in oktober 1999 Artis aangekomen in verband met het internationale fokprogramma voor de bedreigde gorilla. Binti is in de Apenheul te Apeldoorn geboren en heeft daar veel ervaring opgedaan in de omgang en verzorging van gorillababys. Het is meer dan 10 jaar geleden dat hier het laatste gorillajong werd geboren. Uniek voor Artis is dat de moeder het jong meteen in de armen sloot en te drinken gaf. De andere gorilladames Dafina en Shindy hebben weliswaar meerdere jongen gehad, maar geen daarvan werd door de moeder zelf grootgebracht. Dafina en Shindy zijn zelf met de fles grootgebracht en missen een goed voorbeeld. Gorillas moederen namelijk niet vanzelf: dat moeten ze echt leren. Hierdoor is het steeds misgegaan met de opvoeding van de jonge gorillababys in Artis; ze moesten allen grootgebracht in de gorillacrèche van de dierentuin van Stuttgart. Als alles goed blijft gaan zal Binti met haar jong het goede voorbeeld geven aan Shindy en Dafina, die beide ook zwanger zijn.

Europese dierentuinen fokken met gorillas, onder coördinatie van de Apenheul. Er is uitgebreid overleg tussen Apenheul en Artis geweest. In Afrika zijn gorillas een bedreigde diersoort en de fokprogrammas moeten, in de loop van de tijd, helpen om de soort voor uitsterven te behoeden. De mens vormt in het wild de voornaamste bedreiging voor gorillas, vooral door versnippering van leefgebieden, de handel in zogenaamd bushmeat en stroperij.