Bedrijfsfonds voor de Pers

SVMK Stichting Vorming Multicultureel Kader - Onderzoek jongeren en internet in de multiculturele samenleving
Datum besluit: 28-02-2007

Steun voor onderzoek naar betekenis van internet voor jongeren van verschillende culturele herkomst

Het Bedrijfsfonds voor de Pers heeft besloten de Stichting Vorming Multicultureel Kader (SVMK) een uitkering te verlenen van ten hoogste ¤ 57.500,- voor de uitvoering van een onderzoek naar de betekenis van internet voor jongeren van verschillende culturele herkomst.

Het onderzoek naar de betekenis van internet voor jongeren van verschillende culturele herkomst heeft tot doel meer te leren over het gebruik van internet met name door Hindostaanse, Marokkaanse en autochtone jongeren. Het richt zich onder meer op de selecties die zij uit het geheel van media aanbod maken, de soorten van informatieproducten van internet die zij het meest gebruiken, hoe het proces van betekenisgeving in de verschillende netwerken plaatsvindt, en welke sociale en culturele functies internet voor de verschillende categorieën jongeren vervult. Dit onderzoek wordt uitgevoerd als deelproject van genoemde stichting en zal worden begeleid door prof. dr R.S. Gowricharn, hoogleraar sociale cohesie en transnationale vraagstukken aan de Universiteit van Tilburg.

Het besluit tot het inwilligen van de aanvraag en subsidie in de vorm van een uitkering ter hoogte van EUR 57.500,- te verlenen aan dit project is gebaseerd op artikel 54 sub d, resp. artikel 58, van het Mediabesluit, dat de mogelijkheid biedt financiële steun te verstrekken aan onderzoek ten behoeve van de persbedrijfstak als geheel, voor zover dat onderzoek past in de doelstelling van het Bedrijfsfonds. Het Bedrijfsfonds heeft geconstateerd dat dat hier het geval is. Reeds in eerder onderzoek werd geconstateerd dat er knelpunten zijn in de informatievoorziening ten behoeve van etnische minderheden. De informatiehonger over de eigen categorie en het moederland wordt slechts ten dele door het huidige media-aanbod gestild. En voorts wordt de Nederlandse berichtgeving over allochtonen als eenzijdig en storend ervaren. In onderzoeken die het Bedrijfsfonds in het verleden ondersteunde stond vooral de informatievoorziening van en voor allochtonen centraal. Aan internet werd tot dusver nog slechts zijdelings aandacht besteed. Gelet op de hoge vlucht die het internet ook onder allochtone jongeren neemt, kan nader onderzoek naar de betekenis daarvan nuttig zijn en kan dit ook de bedrijfstak als geheel ten goede komen.