Gemeente Vlaardingen


Toespraak burgemeester Bruinsma bij onthulling Bill Mincoplein 13 maart 2007

Dames en Heren hartelijk welkom

In het bijzonder heet ik Astrid Minco, de weduwe van Bill Minco, welkom. Ook een hartelijk welkom aan de familieleden en vrienden die vandaag aanwezig zijn.

Maar ook alle andere gasten wil ik graag welkom heten, zoals de bestuursleden van de Stichting Geuzenverzet 1940-1945, de genodigden van de vereniging van ex-politieke gevangenen, de aanwezige oud-verzetsstrijders, de burgemeester van Schiedam, Wilma Verver, de Vlaardingse en Schiedamse bestuurders en raadsleden en leden van de pers.

First, I should like to say some words in English.

I do wish a very warm welcome to our special guests of Human Rights Watch. We are so pleased that you are here today, at this special and touching occasion. I am sure that Bill Minco would have been very honoured by your presence, because there are so many similarities between his life goal and the important work of your organisation.

Bill Minco was a man who had experienced mankind in a very dark period. He survived the Second World War in the double meaning of the word survival. First he stayed alive, but also he managed to live a remarkable and meaningful life. We are very grateful to have known him and we have a deep respect and admiration for him.

Dear guests, I hope you will understand that I continue my speech in Dutch again.

Dames en heren, de weg die Bill Minco in de oorlog heeft afgelegd, was onvoorstelbaar zwaar en onmenselijk. U kent allen vast zijn verhaal.

Hij werd als 18-jarige joodse scholier op 7 januari 1941 gearresteerd vanwege zijn verzet tegen de Duitse bezetter. Minco was lid van het Geuzenverzet.

Zelf zei hij over zijn daden: Ach, het was heel lichtzinnig en jongensachtig. We maakten kaarten

en knipten Duitse telefoonkabels door. Eigenlijk wilde hij met zijn medescholier Arie Overwater

met de kaarten naar Engeland vluchten, maar op 7 januari 1941 werd Bill Minco door de Grüne

Polizei op school aangehouden.

Met 17 andere Geuzen werd hij op 4 maart van dat jaar ter dood veroordeeld. Vanwege zijn jonge leeftijd zette de Duitse bezetter dit vonnis om in levenslange tuchthuisstraf. Bill Minco heeft tot aan het eind van de oorlog gevangen gezeten. Na 17 maanden eenzame opsluiting in tuchthuis Untermassfeld zat hij gevangen in de concentratiekampen Mauthausen en Auschwitz. Toen de Russen in aantocht waren, werd hij gedwongen de dodenmars te lopen van Auschwitz naar Gross-Rosen. Hierna kwam hij in concentratiekamp Dachau terecht tot aan de bevrijding in april 1945.

Bill Minco heeft een boek geschreven over zijn ervaringen. Dat boek heet Koude Voeten. Door diepe ontstekingen was het weefsel zo beschadigd dat zijn voeten na de Tweede Wereldoorlog nooit meer warm zijn geworden. Toen hij terugkwam na de oorlog, woog Bill Minco amper 43 kilo en was hij doodziek. Op aanraden van een goede vriend heeft Minco direct na de oorlog in 1945 zijn verhaal opgeschreven, om het onverzoenlijke te verzoenen.

Bill Minco borg de oorspronkelijke versie van het verhaal op. Hij heeft later gezegd dat hij de afschuwelijke herinneringen aan de oorlog in een kamertje van zijn hart had opgesloten en de sleutel had weggegooid. Anders viel er niet mee te leven. En leven, dát wilde Bill Minco. Hij had immers overleefd en dat was niet voor niets.

Na de oorlog betrok Bill Minco in Hilversum een lege winkel met een woning erboven. Met hulp van een oom, die hem bedden leverde, wist hij een slaapwinkelketen op te bouwen die nog steeds bloeit onder de leiding van zijn oudste zoon Victor. Het was Mincos levenstaak om de herinnering aan het Nederlandse verzet en in het bijzonder het Geuzenverzet levend te houden. Hij werd actief in allerlei instellingen, die zich met die herinnering bezighielden, zoals de Stichting Het Oranjehotel, de Nederlandse Vereniging van Ex-Politieke Gevangenen en het Oorlogs- en Verzetsmuseum Overloon. In het maatschappelijk leven was hij ook actief in de plaatselijke politiek van Hilversum. Hij was daar van 1957 tot 1982 raadslid, waarvan de laatste vier jaren als wethouder.

In 1995 vulde Bill Minco zijn oorspronkelijke oorlogsverhaal aan met filosofische beschouwingen en samen met fotos en authentieke documenten werd dit Koude voeten, dat in 1997 verscheen. Het boek heeft op mij een diepe indruk gemaakt.

In de jaren tachtig stond Bill Minco mede aan de basis van de Stichting Geuzenverzet 1940-1945. De stichting werd opgericht om de idealen van en de nagedachtenis aan het Geuzenverzet in herinnering te houden. De jaarlijkse herdenking van het Geuzenverzet is, zoals alle aanwezigen hier weten, op 13 maart. Dit is de datum waarop in 1941 vijftien Geuzen door het vuurpeloton zijn gedood op de Waalsdorpervlakte. En de datum waarop Bill Minco hoorde dat zijn doodstraf werd omgezet in levenslange tuchthuisstraf.

Sinds 1987 reikt de Stichting Geuzenverzet 1940-1945 jaarlijks een Geuzenpenning uit als eerbetoon aan personen of instellingen die zich op bijzondere wijze hebben ingezet voor de democratie of tegen dictatuur, discriminatie en racisme. Morgen zal dit voor het 21^ste jaar gebeuren. Zijn persoonlijke oorlogservaringen gaven Bill Minco de voortdurende kracht om zich in te zetten voor deze organisaties en mensen die opkomen voor anderen in nood.

Minco was vanaf de oprichting voorzitter van de Stichting Geuzenverzet . Begin 2002 legde hij het voorzitterschap neer en sinds die tijd was hij erevoorzitter. Wie hem heeft meegemaakt, kent hem als een echte persoonlijkheid. Hij bewoog zich gemakkelijk tussen mensen van alle rangen en standen. Hij vond het ook belangrijk om te streven naar verzoening met de Duitsers. Door haat verteerd worden, dat wilde hij niet, hij wilde kunnen vergeven.

Vorig jaar, op bevrijdingsdag 5 mei, is Bill Minco op bijna 84-jarige leeftijd overleden.

Hij heeft zich meer dan zestig jaar met grote bevlogenheid ingezet om de herinnering aan het Nederlandse verzet levend te houden. Veel mensen zullen met dankbaarheid en genegenheid aan hem terugdenken.

De gemeenteraad van Vlaardingen en het college van B&W van Vlaardingen willen Bill Minco graag eren. Hij was een van de eerste dragers van de Stadspenning van Vlaardingen en ik ben er trots op dat wij zo dadelijk in onze stad een Bill Mincoplein hebben. Dit plein voor het treinstation Vlaardingen-Centrum is een toegangspoort tot onze stad. Bill Minco leeft nu ook hier voort, met alles waar hij en de zijnen voor stonden.

Ik nodig Astrid Minco graag uit naar voren te komen and I like to invite mrs. Carroll Bogert, associate director of Human Rights Watch, forward, for the openingsceremony.

Tjerk Bruinsma,
Burgemeester Vlaardingen