Stichting Natuur en Milieu

De Auto in de Toekomst

Meldpunt ruimteverspilling

Natuur en Milieu gematigd positief over Europees klimaatbeleid

13 maart 2007 - Europese regeringsleiders hebben afgelopen vrijdag vergaande afspraken gemaakt om klimaatverandering af te remmen. De Europese Unie moet in 2020 minstens 20 procent minder CO uitstoten dan in 1990. Als ook andere industrielanden zich aan vergelijkbare klimaatdoelen verbinden, wil de Europese Unie zelfs 30 procent reduceren. Voor duurzame energie is een bindende afspraak gemaakt dat in 2020 minimaal 20 procent van de Europese energiebehoefte verzorgd wordt door duurzame energie. Europa wil per jaar 2 procent energie besparen.

Mirjam de Rijk: Dit is een belangrijke politieke doorbraak in het mondiale klimaatbeleid. Hoe mooi de Europese doelen ook zijn, twintig procent CO - reductie is echter niet genoeg voor het tegengaan van ernstige klimaatveranderingen. De wetenschap is het erover eens dat de CO -uitstoot in industrielanden in 2020 dertig procent lager moet zijn om te voorkomen dat de temperatuur meer dan 2 graden stijgt. Het is daarom van groot belang dat Europa nu ook andere landen zoals de Verenigde Staten en Australië over de streep trekt, zodat we die dertig procent halen. Wij zijn blij met het doel voor twintig procent duurzame en hernieuwbare energie. Door grootschalige toepassing van duurzame energie zullen de kosten flink omlaag gaan.

Om de ambitieuze afspraken na te komen is een stevig beleid noodzakelijk. Veel instrumenten bestaan al of zijn in ontwikkeling. Het is nodig om die bestaande instrumenten aan te scherpen. Het CO -emissiehandelssysteem is een belangrijk instrument om klimaatemissies te verminderen. Ook voor energiebesparing heeft de Europese Unie al voor diverse sectoren richtlijnen aangenomen. Ze breidt dit uit met wettelijke normen voor brandstofverbruik van autos en het opnemen van de luchtvaart in het emissiehandelssysteem.

Het is jammer dat de EU de kans heeft laten lopen om de gloeilamp naar het museum te verwijzen. Wel stimuleert Europa de innovatie in verlichting door energienormen voor straatverlichting en kantoorverlichting in te voeren. Natuur en Milieu werkt samen met Philips Lighting aan het versneld invoeren van energiezuinige straatverlichting in Nederland. Deze samenwerking krijgt de wind in de rug met de aangekondigde Europese maatregelen.

Kernenergie
De Europese leiders hebben de Franse poging om kernenergie te bestempelen als duurzame energie succesvol verijdeld. De afval en veiligheidsproblemen van kernenergie alsmede de beperkte uraniumvoorraden maken dat kernenergie geen duurzame en hernieuwbare energiebron is. Investeringen in deze technologie gaan ten koste van duurzame oplossingen van het klimaatprobleem. Mirjam de Rijk: De nucleaire weg is een doodlopende weg en ik ben blij dat Europa die niet ingeslagen is.

Kolencentrale
Premier Balkenende toonde zich tevreden met het resultaat van de Voorjaarstop. Hij wil dat Nederland in Europa gaat meelopen in de kopgroep door te mikken op een emissiereductie van 30 procent in 2020. Balkende wil in Nederland een innovatieve kolencentrale bouwen, waarbij de CO2 ondergronds wordt opgeslagen in lege aardgasvelden. Natuur en Milieu is postief over de bouw van een experimentele schone kolencentrale met CO opslag.

Mirjam de Rijk: Van CO -opslag worden kolencentrales nooit schoon of duurzaam. De klimaatverandering gaat echter zo snel dat we het met energiebesparing en duurzame energie op korte termijn misschien niet redden. Voordat we volledig kunnen overschakelen op duurzame energie moeten we mogelijk tijdelijk gebruik maken van CO -opslag. Die techniek is nog in ontwikkeling en een Nederlandse experimentele centrale kan ervoor zorgen dat er snel betrouwbare technologie beschikbaar komt.

Natuur en Milieu is fel gekant tegen de bouw van nieuwe kolencentrales zónder CO2-opslag. Wie nu nog een gewone kolencentrale bouwt, is aan het dweilen met de brandkraan wijd open. Eén kolencentrale produceert evenveel CO als 2 miljoen autos!

Betaalbaar klimaatbeleid
Effectief klimaatbeleid is haalbaar en betaalbaar. Studies van de Europese Commissie maken duidelijk dat de doelstelling van 20 procent emissiereductie in 2020 met relatief bescheiden investeringen te realiseren is en dat de maatschappelijk opbrengst ervan aanzienlijk zijn. Het gaat dan niet alleen om minder kosten voor dijkverhoging, rampschade en hogere landbouwopbrengsten.

Van het beleid is ook winst voor de volksgezondheid door betere luchtkwaliteit te verwachten. Het klimaatbeleid geeft ook een innovatie-impuls, waarmee de Europese industrie de mondiale concurrenten beter het hoofd kan bieden. Europa wordt minder afhankelijk van de import van dure fossiele energie uit instabiele regios als Noord-Afrika, het Midden-Oosten en Rusland. Als laatste plukt ook de Europese consument het voordeel van dit nieuwe Europese beleid in de vorm van lagere energierekeningen door energiebesparing.

Dat sommige maatregelen helemaal niets kosten bewijzen de De Verenigde Staten, die vanaf dit jaar de zomertijd drie weken eerder invoeren. Ze besparen daarmee 11 miljoen ton CO tot 2020. Zon simpele maatregel kan Europa ook invoeren.

Publicatiedatum: 13-03-2007