VVD


vvd

13-3-2007

Brussel detaillistisch eensgezind over milieu

De Europese regeringsleiders hebben op hun voorjaarstop een akkoord gesloten in Brussel over een klimaatplan. Dat is goed nieuws. Wel hebben ze zich zoveel verschillende doelen gesteld dat het halen van het hoofddoel, namelijk een lagere CO2-uitstoot moeilijk zal worden. Aan alle regels die zullen komen bij zoveel verschillende doelen, wil ik nog niet denken. Het zal me een burocratie worden. Het was beter geweest als de regeringsleiders alleen het hoofddoel hadden vastgesteld en lidstaten meer vrijheid hadden gegeven bij, hoe dat doel te bereiken.
De regeringsleiders willen naar een verminderde CO2-uitstoot van twintig procent in 2020. De VVD is het daarmee eens, wel zal nadrukkelijk ook de rest van de wereld hierbij moeten worden betrokken. De twintig procent is wel minder dan de dertig procent die de Nederlandse regering wat naief in haar eentje wil bereiken. Ook moet twintig procent van de energie uit duurzame energie komen als zonne-energie en windenergie. Dat klinkt mooi, maar laten we ons niet rijk rekenen, zo warm is het niet in Nederland en andere delen van Europa. En windenergie is nog niet echt rendabel te exploiteren. De afspraak over tien procent biobrandstof klinkt sympathiek, maar de huidge generatie biobrandstoffen is gemaakt van primaire levensbehoeften in andere delen van de wereld en een groot gebruik van die producten zal dus leiden tot hogere voedselprijzen. Ook is het effect lang niet altijd als verwacht, denk aan het ruim gesubsidieerde drama palmolie dat leidde tot ontbossing in Indonesie, maar niet tot een beter milieu.
Ik mis in de afspraken gebruik van kernenergie. Kernenergie is niet de enige oplosssing, maar wel onontbeerlijk om tot schonere energie te komen. Een studieclubje is het enige dat de regeringsleiders wilden. Eigenlijk hielden de dames en heren zich zelf en ons als inwoners van Europa, daarmee voor de gek.