ABVAKABO FNV

Moeizame start onderhandelingen cao VVT

De onderhandelingen over de cao Thuiszorg en Verpleeg- en Verzorgingshuizen zijn op 8 maart van start gegaan. Duidelijk is dat het moeilijke onderhandelingen zullen worden.

ABVAKABO FNV wil dat het overleg op een respectvolle manier wordt gevoerd. Allereerst hebben we duidelijk gemaakt dat er geen ruimte is om dagen en nachten achtereen door te onderhandelen. Werkgevers dringen nog wel eens aan op het `doorhalen' van de nacht als we met hen tot een akkoord willen komen. (Een slijtageslag, wie blijft het langste fit en alert?)

Cao algemeen verbindend?

Wat betreft de inhoud is er op 8 maart stilgestaan bij de positie die de bond inneemt voor het algemeen verbindend verklaren (AVV) van de cao Thuiszorg. ABVAKABO FNV is daar grote voorstander van. Kernpunt daarbij vormt de `werkingssfeer' van de cao: die bepaalt dat de werkgever verplicht is om de cao Thuiszorg toe te passen op werknemers, die werkzaamheden uitvoeren die in de werkingssfeer zijn opgenomen. Als de cao bindend is verklaard geldt hij ook voor werkgevers die niet rechtstreeks aan de cao zijn gebonden. Als werknemer biedt de cao je rechtsbescherming, ook als je werkt bij een werkgever die geen lid is van de werkgeversvereniging waarmee de cao is afgesloten.

ABVAKABO FNV vindt net als de andere bonden dat het verbindend verklaren van de cao Thuiszorg de beste oplossing is voor het personeel. Afgesproken is om hier snel met alle betrokkenen overleg over te voeren.
De volgende overlegronde is op 14 maart a.s. Dan zullen we beginnen met het toelichten van de inzetbrieven.