Gemeente Amsterdam



Persbericht

Datum 13 maart 2007
Kenmerk 044

Vijf nieuwe projecten voor jongeren in Amsterdam Nieuw West

Op 12 maart zijn in Amsterdam Nieuw West vijf projecten gepresenteerd die geïnitieerd zijn door de overheid, het bedrijfsleven en het onderwijs. Deze projecten worden verder uitgewerkt en moeten ervoor zorgen dat jongeren een betere aansluiting krijgen op de arbeidsmarkt. De projecten zijn voornamelijk gericht op goede begeleiding van jongeren tijdens school en naar werk.

De projecten zijn het vervolg van de afspraken die in het kader van `Nieuwe Coalities voor de wijk' gemaakt zijn. Toen hebben twaalf kabinetsleden een achterstandswijk in een grote stad geadopteerd om daar de problemen aan te pakken. Het adoptieteam voor Onderwijs en Arbeidsmarkt bestaat uit wethouder Tjeerd Herrema (Volkshuisvesting), Jan van de Bos, directeur-generaal van het ministerie van Sociale Zaken, en Ad Scheepbouwer, bestuursvoorzitter van KPN. Daarnaast zal er nog een minister zitting nemen in het adoptieteam.

De volgende vijf projecten zullen starten of verder worden uitgewerkt:

Verbreding van het Calvijn met Junior College tot campus Het Calvijn met Junior College wordt een brede voortgezet onderwijs school in een nieuw gebouw op een zogenaamde campus. Daarmee worden leren, werken en vrije tijd beter geïntegreerd. Leerlingen kunnen hier dan ook MBO 1 en 2 volgen. De verbreding is een uniek concept waarmee tussentijdse uitval kan worden voorkomen en waardoor VMBO en MBO beter op elkaar worden afgestemd.

Betere aansluiting VMBO-MBO Het NOVA College in Geuzenveld start met een project waarbij eindexamenleerlingen een jaar lang persoonlijk begeleid worden. Van december tot december krijgen zij een mentor die erop toeziet dat zij de overstap van VMBO naar MBO maken. Daarmee komt de beroepsoriëntatie voor deze leerlingen al eerder aan bod.

Leer-werkbedrijf Nieuw West In Nieuw West hebben veel partijen samen het initiatief genomen om een leer-werkbedrijf op te richten voor huismeesterschap, buurtbeheer en onderhoud. Het gaat om ongeveer 350 leerlingen per jaar op niveau MBO 1 en 2 die een werkplek voor vier dagen per week nodig hebben. De ROC's zullen deze jongeren klaarstomen voor het werk en de werkgevers wordt gevraagd om voor langere termijn dit type banen voor deze groep te creëren.

Persberichten van de gemeente Amsterdam zijn ook te vinden onder: http://www.amsterdam.nl/persberichten. Een RSS-feed is beschikbaar op het adres: http://www.amsterdam.nl/xml/latestnews.xml

13 maart 2007 Gemeente Amsterdam
Kenmerk 044 Bestuursdienst
Pagina 2 van 2

Ondernemen in West
Het MKB, de KvK, woningbouwcorporaties, ROC en de stadsdelen gaan een aantal initiatieven ontplooien die zoveel mogelijk gebundeld zullen worden. Het gaat onder andere om uitbreiding van het ondernemershuis en het instellen van de prijs `Ondernemen in West'. Daarnaast wordt er een ondernemersacademie opgericht aan het ROCAsa.

Kansenzone Nieuw West
In Nieuw West wordt gekeken naar mogelijkheden om de aansluiting voor jongeren makkelijker te maken. Hierbij kan onder andere gedacht worden het omzetten van kantoren naar broedplaatsen en het aanbieden van vrijkomende sloopwoningen als tijdelijke ruimte voor startende ondernemers.

Pb-044