LLiNK

Rotterdam, 8 maart 2007


- PERSBERICHT -

LLinke Soep proeft een brok in de keel

LLinke Soep, het duurzame programma met ballen, is deze week in de weer met honden, varkens, auto's en kroppen sla. Oftewel hoe een varken met naaldhakken op het Binnenhof voor goed vlees zorgt, een snuivende hond een brok kiest, een onbespoten slakrop de planeet redt en een volle tank met plantenolie helemaal niet. Snap je er nog wat van? Nee? Kijken dan. Naar LLinke Soep op dinsdag 13 maart om 20.55 uur bij LLiNK op Nederland 3.

Vijftig loslopende varkens op het Binnenhof maken wellicht meer indruk dan vijftig saaie spandoekdragers, moet Milieudefensie gedacht hebben. Zeker als de varkens van de vrouwelijke kunne zijn en gekleed gaan in netpanty's, nepbontjassen en naaldhakken. Razende reporter Marcel ontdekt dat het hier om een protest tegen de bio-industrie gaat en dat de Miss Piggy's 40.000 handtekeningen in hun handtasjes verbergen om aan te bieden aan de Tweede Kamer. Om dicht op zijn onderwerp te blijven, laat Marcel zich inladen in de veewagen.

Trouwe kijkers weten het: elke week laten we in Llinke Soep wat mensen opdraven om een bepaald product aan een test te onderwerpen. Meestal individuen die een zekere binding met dat product hebben. Maar LLiNK wil natuurlijk ook de milieubewuste hond niet passeren. Daarom nodigt Froukje wat viervoeters uit om hondenbrokken te komen testen, samen met hun bazen en hun vriendje Martin Gaus. Geproefd worden het biologische Yarra Bio, het chemievrije Far Food H.E en het chemisch gekruide Pedigree. Saillant detail is natuurlijk dat honden helemaal niks kunnen proeven. Dus waar hebben die tv-reclames het over? Maar gelukkig hebben ze hun neuzen nog.

Het zal je maar overkomen:de bel gaat en Edo staat onaangekondigd voor je deur, eist je ijskast te mogen inspecteren en wil van de inhoud een biologische maaltijd bereiden. "Ik proef het verschil toch niet" en "Ik zie het nut er niet van in" zijn de reacties van zijn slachtoffers. Ook de bedroevende inhoud van sommige ijskasten temperen Edo's enthousiasme. Zal hij nog een duurzaam maaltje weten te componeren?

Nee, dan Gerard Ekdom. De Radio 3FM dj blijkt een groene inborst te hebben. Niet alleen draait hij voor Froukje een milieuvriendelijk plaatje, hij maakt zich ook oprecht druk over de spaarlampindustrie die volgens hem hoognodig een sfeervolle lamp op de markt moet brengen.

Het hele land was allang aan de biologische sla en de onbespoten andijvie geweest als die eco-producten niet zo abominabel duur waren. Maar ja, het kost nu eenmaal meer werk, meer aandacht en dus meer geld om zo'n stuk groente in de schappen te krijgen. Dit gegeven wordt fijntjes aan Froukje uitgelegd door biologische boer Joris Kollewijn, die we nog kennen van 'Boer zoekt vrouw'. Hij en nog twee specialisten leggen uit waarom biologische groente niet alleen beter is voor je eigen lijf maar ook voor de rest van de wereld.

Edo wil deze week nu eindelijk eens duidelijkheid. Hoe kan hij zijn autootje, waaraan hij toch zeer verknocht is, vrolijk rond laten rijden zonder schuldgevoelens over zijn kwalijke uitstoot. De opties lijken legio: elektriciteit, biodiesel, aardgas, bio-ethanol. Edo is zelfs bereid plantaardige olie in zijn lieveling te gooien. PPO, zoals het goedje heet, is immers CO2 neutraal en geeft een score van 1 liter op 30 kilometer. De ware PPO fan ziet deze olie als ultiem alternatief voor fossiele brandstof. Maar wellicht blijken de nieuwe oplossingen wel milieuvervuilender dan de oude. Pakken zich donkere wolken samen boven de biobrandstof?

LLinke Soep op radio, tv en internet.
Radio 1: iedere vrijdag om 20.00 uur.
Nederland 3: dinsdag 13 maart om 20.55 op Nederland 3. Internet: iedere dag vers

LLinke Soep is een programma van LLiNK. Met haar programma's wil LLiNK kijkers en luisteraars inspireren een bijdrage te leveren aan een vrije, eerlijke en duurzame wereld. LLiNK zendt uit op Nederland 2 en 3, Radio 1, 3FM, Radio 5 en www.LLiNK.nl.


------------------------------------------


- EINDE PERSBERICHT -




LLiNK