Landschap Noord-Holland


Persuitnodiging

Castricum, 7 maart 2007

Symposium "75 jaar Afsluitdijk, doorsteek naar de toekomst"

VBIJ: Afsluitdijk moet open, beter voor natuur en veiligheid

In het kader van het 75 jarig bestaan van de Afsluitdijk organiseert de stichting Verantwoord Beheer IJsselmeer op dinsdag 13 maart een symposium over de toekomst van het IJsselmeergebied. De kwaliteiten van het IJsselmeer hollen achteruit. Niets doen kan niet meer! De VBIJ stelt voor het IJsselmeer met de Waddenzee te verbinden waardoor er een beperkte zoet-zout gradiënt ontstaat en vissen kunnen migreren. De grotere spuicapaciteit die daardoor ontstaan is ook hard nodig in de toekomst voor onze veiligheid. Het symposium vindt plaats in Enkhuizen en is er één van een serie van drie.

In mei 2007 bestaan de Afsluitdijk en dus ook het IJsselmeer 75 jaar. De stichting Verantwoord Beheer IJsselmeer, een samenwerkingsverband van Landschap Noord-Holland, Waddenvereniging, It Fryske Gea, Het Flevo-landschap en IJsselmeervereniging grijpt dit moment aan om zowel verleden, heden als toekomst van het gebied onder de aandacht te brengen. In dit jubileumjaar wil de VBIJ met alle belanghebbende partijen de menselijke ingrepen in het IJsselmeergebied evalueren. Dit moet leiden tot een nieuw en duurzaam streefbeeld. Ook wordt de gebiedsvisie Te Kust en Te Keur gepresenteerd, dit is een eerste stap tot een interprovinciaal streekplan, dat gericht is op duurzaamheid, integraliteit en het behoud van openheid en ruimte en dat verdere verrommeling van de IJsselmeerkust tegengaat.

De klimaatverandering en de zeespiegelstijging hebben gevolgen voor het IJsselmeer. In de toekomst moet er voldoende geld zijn om Nederland droog en het water buiten de dijken te houden. Ook de toekomstige demografische ontwikkelingen waarbij het aantal inwoners steeds verder afneemt, leiden tot een ander denken over het IJsselmeergebied. De ecologische ontwikkelingen in het IJsselmeer maken het nodig het beleid aan te passen. Deze onderwerpen komen in het VBIJ symposium aan de orde dat de eerste is van een reeks. Deltares, een nieuw instituut dat zich richt op deltavraagstukken, organiseert in de laatste week van mei samen met de TUDelft het vervolgsymposium. Daarin kijken zij naar de Afsluitdijk en het IJsselmeer vanuit een meer technisch en wetenschappelijk perspectief. Deltares wordt gevormd door GeoDelft, WL |Delft Hydraulics, delen van TNO Bouw en Ondergrond en delen van specialistische diensten van Rijkswaterstaat (RIZA, RIKZ en DWW) en heeft als missie het leveren van een bijdrage om de leefbaarheid in kwetsbare deltagebieden te verbeteren. In het najaar sluit de estafette af met een gezamenlijk symposium waar dieper ingegaan wordt op de randvoorwaarden van een gezamenlijk streefbeeld van het IJsselmeergebied.