Technische Universiteit Delft

Aluminium
28 februari 2007 door M&C

Promotie van dhr. W.O. Dijkstra: "Evolution of morphology in solidifying aluminium alloys"

13 maart 2007 | 15:00 uur
plaats: Aula TU Delft

De heer W.O. Dijkstra | diplom in Physik, Zwitserland promotor | Prof.ir. L. Katgerman (3mE)
toeg.prom | Dr.ir. C Vuik (UHD-EWI)

Evolution of morphology in solidifying aluminium alloys In het onderzoek worden twee verschillende numerieke modellen van stolling van aluminiumlegeringen voorgesteld en geanalyseerd. Het eerste 1-D stollingsmodel is afgeleid uit de behoudswetten voor opgeloste stof, warmte en massa. Er wordt aangetoond dat de numerieke discretisatie en de simulatie specifieke beperkingen moeten inhouden om een numeriek stabiele oplossing te krijgen. Een voorbeeld van een stollende aluminium staaf wordt opgelost met toepassing van de modelvergelijkingen.
De mogelijkheid om het model in een uitgebreide simulatie, d.w.z. vooral in het tweede stollingsmodel toe te passen, wordt eveneens in de thesis besproken.

Het tweede, nieuwe 2-D model van de stolling wordt gebruikt om de vloeistof stroming en de stolling binnen het half gestolde aluminium te simuleren. Het is gebaseerd op de veronderstelling dat de vloeibare delen van het half gestolde materiaal bij benadering door een netwerk van geometrische vereenvoudigde vloeistof kanalen kunnen worden weergegeven.
De numerieke simulaties met dit model wijzen erop dat de geleiding en de convectie van warmte en opgeloste stof direct slechts de permeabiliteit van een klein gebied van het half gestolde aluminium beïnvloeden. Tot slot is een gedetailleerde studie van de invloed van diverse modelparameters van het netwerkmodel uitgevoerd.

Meer informatie?
Voor inzage in proefschriften van de promovendi kunt kijken in de TU Delft Repository op: repository.tudelft.nl. TU Delft Repository is de digitale vindplaats van openbare publicaties van de TU Delft. Proefschriften zullen binnen een paar weken na de desbetreffende promotie in de Repository te vinden zijn.

Laatst gewijzigd: 28 februari 2007