PvdA Rotterdam


Slappe grond

Zo 11 Mrt 2007 - Jan Kooijman

In de deelraadsvergadering van 5 maart is het `Meerjarenplan Gemeentewerken voor het beheer en onderhoud van de buitenruimte in de deelgemeente Prins Alexander 2007 - 2010' besproken. De fractie van de PvdA Prins Alexander toonde zich behoorlijk geschokt door dit Meerjarenplan, waaruit blijkt dat het vaak slecht gesteld is met bomen, bruggen, straten en pleinen in de deelgemeente. Het Meerjarenplan Gemeentewerken is in wezen één grote schreeuw om geld, meer geld en nóg meer geld. De PvdA-fractie heeft zelf ook al meermalen laten weten dat er meer geld nodig is om de buitenruimte in onze deelgemeente op orde te houden.
Dat er extra geld vanuit de stad, of waarvandaan ook moet komen, ligt voor de hand en lijkt alleen maar logisch. De keuze voor de locatie van woonwijken in onze deelgemeente is vijftig jaar geleden genomen. Kennelijk vormde onze slappe grond, waarin wij langzaamaan dreigen weg te zakken, tóen en nú geen beletsel om hier woonwijken te maken. Dat proces is immers niet afgerond, want in Nesselande (en op andere deelgemeentelijke locaties) wordt nog altijd doorgebouwd. Mede door die slappe grond is Prins Alexander een bijzondere deelgemeente, waaraan kennelijk bijzondere aandacht op het gebied van grondverzorging moet worden besteed. Als de deelgemeente is volgebouwd en na enige tijd blijkt dat voor straten, wegen en pleinen mede vanwege de gekozen `slappegrondlocatie' meer onderhoud nodig is, kun je als stadsbestuur niet zeggen: ziezo de wijken zijn klaar, zoek het nu zelf maar uit ofwel zak maar, letterlijk en figuurlijk, in de prut. Datzelfde geldt voor de bruggen en duikers, waarvan er binnen Prins Alexander veel meer zijn dan in andere deelgemeenten. Dat vraagt ruim veertig jaar na dato bijna vanzelfsprekend om extra budget. De PvdA-fractie heeft in de deelraadsvergadering dus nogmaals een oproep gedaan aan het dagelijks bestuur, maar ook aan de andere politieke partijen, én aan de mensen van de deelgemeentelijke werf zelf, om aan alle betrokkenen duidelijk te maken dat er voor het onderhoud van onze straten meer geld beschikbaar moet komen. De Partij van de Arbeid is een sociale partij. Bij een sociale partij staan de mensen centraal. Wij zeggen vaak: "sociaal gaat voor fysiek". Ofwel investeren in mensen loont. Dit door ons gehuldigde standpunt kan alleen worden gevolgd als bewoners verblijven in een leefomgeving, waarin het prettig toeven is. Een verpauperde buitenruimte werkt niet mee aan socialisering; het tast de bestaansvoorwaarden voor een veilig leefmilieu aan. Sociale cohesie kan niet alleen worden afgedwongen via onderwijs, opvoeding en hulpverleningsinstanties. Hoe goed dat werk ook is.
Eén van de programma's in het nieuwe regeerakkoord luidt: van probleemwijk naar prachtwijk. Onze deelgemeente kent volgens de statistieken geen enkele probleemwijk. Maar de PvdA-fractie vraagt zich af of er (behoudens Nesselande waarvoor, zolang de officiële `overdracht' nog niet heeft plaatsgevonden, gelukkig nog wel extra geld is) misschien zelfs geen prachtwijken meer zijn in onze deelgemeente. De fractie zal zich krachtig inzetten om te verhinderen dat het motto voor Prins Alexander zal worden: matige wijk blijft matige wijk.