Ingezonden persbericht

Persbericht

Dat tengere meisje met astma gaat mooi de marathon lopen!

Grenzen verleggen in New York

Amsterdam, 11 maart 2007- Stichting My NY marathon selecteerde gisteren in het Olympisch stadion in Amsterdam 20 mensen met astma. Ze gaan de marathon van New York lopen in november. Wat opvalt is hun enorme gedrevenheid om hun grenzen te gaan verleggen. Uit 200 aanmeldingen kwamen juist zij naar boven. 'Ik wil gewoon laten zien dat het kán. Ook met astma.' Wereldrecordhoudster Lornah Kiplagat is ambassadeur.

Sonja van Sleeuwen, uit Utrecht : 'Ik was altijd het meisje dat als laaste gekozen werd met gym. Ik was het tengere, hijgende, piepende klasgenoot die nooit mee kon doen. Twee jaar geleden heb ik de knop omgezet. Ik wilde laten zien dat het wél kan. Ik ben toen gaan hardlopen. En met deze marathon kan ik iets laten zien dat zelfs voor mensen die gezond zijn moeilijk is.'

De lopers gaan onder begeleiding van een sportmedisch adviseur en een longarts trainen. Guido Vroemen, triatleet en sportmedisch adviseur: 'We hebben tijdens de selectievooral gekeken naar looptechniek en instelling. Je pikt de lopers er direct uit. Maar het gaat er echt niet om dat we de snelle lopers selecteren. Sneller is niet beter: in principe mogen ze er in New York straks 8 uur over doen. Het is vooral belangrijk dat we met enige zekerheid kunnen zeggen dat ze het trainingsprogramma van de komende maanden aankunnen.'

My New York marathon heeft een groep mensen geselecteerd die heel divers is: mannen en vrouwen, snel en minder snel, van Texel tot Heerlen. Nanette Elfring, voorzitter van de stichting: 'We willen een rolmodel zijn voor alle andere mensen met astma. Voor veel mensen is een marathon een brug te ver. Maar onze lopers kunnen deze groep wel motiveren om hun éigen grenzen te gaan verleggen. En of dat een loop is van 10 kilometer, of een wandelingetje van een half uur, dat maakt niet uit!'.

In Nederland zijn zo'n 500.000 mensen met astma, een chronische ontsteking van de luchtwegen. Vroeger betekende dat dat patienten vooral rustig aan moesten doen. De ernstigste gevallen moesten zich met enige regelmaat melden bij een astmacentrum: maanden in de bossen, ver weg van alle prikkels. Dat is anno 2007 achterhaald. Astmatici hebben veel meer zelf de regie gekregen over hun ziekte en behandeling. En regelmatig sporten en bewegen wordt tegenwoordig sterk aanbevolen door behandelaars.

----- NOOT VOOR DE REDACTIE,