PERSBERICHT Hilversum, 8 maart 2007
InFocus: moslims, islam en de actualiteit
Uitzending op zondag 11-03-2007 van 12.00 tot 12.30 uur op Nederland 2
Herhaling zaterdag 17-03-2007 van 10.30 tot 11.00 uur op Nederland 2
"Als het op emancipatie aankomt,
staat Nederland onderaan in de Europese ranglijsten"
Op deze manier beoordeelt Fenna Ulichki, Amsterdams gemeenteraadslid voor Groenlinks, de emancipatie paragraaf in het nieuwe regeerakkoord. Op 1 maart jl. presenteerde het nieuwe kabinet, van CDA, PvdA en Christen Unie, dit regeerakkoord. Wat opviel was dat de emancipatieparagraaf slechts uit zes punten bestaat. Infocus bekijkt hoe dit valt onder betrokkenen. Want wat betekent dit voor de emancipatie van de moslimvrouw? InFocus spreekt verder met Nezos Demirel, voorzitter van stichting PaFemme die succesvolle vrouwen inzetten bij het stimuleren van participatie van laag opgeleide migranten- en vluchtelingenvrouwen. Beide dames geven aan de ene kant hun analyse over de positie waarin de moslimvrouw zich bevindt anno 2007 en aan de andere kant wat zij verwachten van het nieuwe kabinet. Hopen zij nog invloed te kunnen uitoefenen op de nog te schrijven nieuwe emancipatienota. Verder zal Ad Koppejan, CDA woordvoerder emancipatie, de dames van repliek dienen.
Actieplan Marcouch
Amsterdamse jongeren kunnen zwemdiploma's halen, opleidingen volgen en clubjes hebben. Maar op één punt verwaarloost de stad haar jeugd: religieuze vorming. En dat, ontdekte Ahmed Marcouch, is nu juist waar moslimjongeren zoveel behoefte aan hebben. Nu kunnen ze met vragen over hun religieuze identiteit nergens terecht. Ze stropen internet af en beleggen huiskamerbijeenkomsten - met alle (soms radicale) gevolgen van dien. Het ontbreekt de moslimjongeren aan een gids, en dat is precies wat Marcouch ze zal gaan verschaffen. Met goede vorming wil hij de jongeren van Amsterdam-West winnen voor een goed geloof. Afgelopen week presenteerde Marcouch zijn: Actieplan Slotervaart: tegen Radicalisering en InFocus sprak met hem.
Eredoctoraat voor Irene Khan
De moslima Irene Khan (1956, Dhaka, Bangladesh), secretaris-generaal van de mensenrechtenorganisatie Amnesty International, ontvangt van de Universiteit Gent een institutioneel eredoctoraat. Vanwege dit feit herhaalt de NMO het portret dat wij eerder in 2005 over haar uitzonden. InFocus liet Khan aan het woord over haar eigen gruwelijke ervaringen als meisje in de afscheidingsoorlog van Bangladesh. Hoe hebben deze ervaringen haar huidige werk en opvattingen binnen Amnesty beïnvloed? En wat vindt zij als moslima van de opvatting dat mensenrechten en de islam onverenigbare onderwerpen zijn? Zij spreekt zich duidelijk uit tegen executies in een islamitisch land als Iran.
De uitzending wordt afgesloten met een recitatie uit de heilige koran.
In deze aflevering: hoofdstuk 7, vers 129 tot en met 133.
Na afloop is de uitzending te bekijken via een stream op onze website.
Nederlandse Moslim Omroep
Nederlandse Moslim Omroep