D66

Stop mensenrechtenschendingen in Rusland

9 maart 2007, 17:56

D66-fractievoorzitter Alexander Pechtold vraagt de regering naar aanleiding van de zaak Chodorkovsky de mensenrechten en maatschappelijk verantwoord ondernemen te bevorderen. De ex-eigenaar van het Russische energiebedrijf Yukos zit al jaren vast in Siberië onder zeer slechte omstandigheden en zonder een eerlijk proces.

Pechtold: Deze zaak is typisch voor de staat van de Russische democratie onder president Poetin: mensenrechtenschendingen show-rechtszaken, geen vrijheid van pers, het wordt met de dag erger. Ondertussen onderhandelt Europa wel met Rusland over energie en andere handelsverdragen.

De D66-leider zegt hierover: Europa maakt zich zelf zeer ongeloofwaardig als ze aan de ene kant afspraken maakt over energievoorziening en aan de andere kant door de vingers ziet dat mensenrechten worden geschonden. Nu is het moment om duidelijk te maken aan Poetin dat als Rusland geen vooruitgang boekt in democratische hervormingen en mensenrechten, Europa niet onderhandelt. Economie en humaniteit moeten hand in hand gaan.

Pechtold vraagt ook aandacht voor de verantwoordelijkheid van het maatschappelijk veld. Beursgenoteerde Nederlandse hechten wel degelijk aan morele waarden, zoals ze formeel hebben vastgelegd in de Code Tabaksblat. Europese bedrijven moeten ook aan Rusland laten zien dat samenwerking en investeringen in een land waar mensenrechten worden geschonden niet passen binnen het principe van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. Veel Nederlanders voelen zich ongemakkelijk bij het idee zaken te doen met een bedrijf dat al te enthousiast samenwerkt met een inhumaan regime. Op deze manier wil ik mensen erop attent maken dat ze mogelijk ongewenst klant of aandeelhouder zijn van een bedrijf dat anders omgaat met mensenrechten dan zij zouden willen. Aldus D66-leider Alexander Pechtold.

---