Raad voor de Journalistiek

Uitspraak vastgesteld d.d. 9 maart 2007
door mr. A. Herstel, voorzitter, mw. A.C. Diamand, mr. drs. M.M.P.M. Kreyns, mw. drs. P.C.J. van Schaveren, drs. L.W. Verhagen, leden, in tegenwoordigheid van mw. mr. D.C. Koene, secretaris, en mw. mr. P. Blok, plaatsvervangend secretaris.

Uitspraak Rvdj in zaak Volkert van der G. / M. Koolhoven en De Telegraaf

Uitspraak: deels gegrond
In De Telegraaf is een artikel verschenen onder de kop "'Bewijs tegen Van der G. steeds concreter'" en de subkop "Rapport recherche over moord op milieubeambte". De intro van het artikel luidt: "Uit een geheim rapport van de Nationale Recherche blijkt dat justitie wel degelijk over sterke aanwijzingen beschikt dat Volkert van der G., de moordenaar van Pim Fortuyn, ook verantwoordelijk is voor de liquidatie van de 43-jarige milieuambtenaar Chris van der Werken in 1996 op landgoed Welna in Nunspeet." Het artikel is ook geplaatst op de website www.telegraaf.nl onder de kop "'Bewijs tegen Van der G. stapelt zich op'". Bij de publicatie op de website is een link opgenomen naar een publicatie van delen van het vertrouwelijke rapport van de Nationale Recherche.
De klacht is allereerst gericht tegen de publicatie van het vertrouwelijke rapport. Niet is gebleken dat het rapport onrechtmatig is verkregen. Niettemin is sprake van